Ξεκίνησαν τα σχολικά γεύματα

 

Ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες η υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα Δημοτικά Σχολεία των Τρικάλων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και 20 σχολεία της περιοχής και 1.217 γεύματα, ενώ υλοποιείται στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 11ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 13ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 14ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 16ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 17ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 18ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 20ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 22ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 24ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 25ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, Δημοτικό Σχολείο Βαλτινού, Δημοτικό Σχολείο Γλίνους, Δημοτικό Σχολείο Διαλεκτού, Δημοτικό Σχολείο Κεφαλόβρυσου, Δημοτικό Σχολείο Μ. Κεφαλόβρυσου, Δημοτικό Σχολείο Μεγάρχης, Δημοτικό Σχολείο Παλαιόπυργου, Δημοτικό Σχολείο Ράξας και Δημοτικό Σχολείο Ριζώματος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας  το πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων έχει αναβαθμιστεί και βελτιωθεί, καθώς το διατροφολόγιο έχει πλέον προσαρμοστεί στις προτιμήσεις των παιδιών, τα γεύματα μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση τη διατροφική αξία τους. Επιπλέον, οι συσκευασίες κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά και φέρουν ειδικές σημάνσεις για την ημερομηνία παρασκευής και συσκευασίας του γεύματος, αλλά και για τον τρόπο διατήρησής του.

Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής των γεωγραφικών τμημάτων και των αντίστοιχων σχολικών μονάδων αυτή γίνεται με κοινωνικά κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τα ποσοστά ανεργίας, τη δυναμικότητα της αγοράς εργασίας, καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανά δήμο και γεωγραφικό τμήμα.

Όπως σημειώνεται, το  μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για το διαιτολόγιο Πανεπιστημιακό Φορέα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών/τριών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις. Τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Προάγεται δηλαδή στην νέα γενιά η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης