Ξεκίνησε η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα για τον νομό Τρικάλων, διασφαλίζοντας την αυτονομία και το οικολογικό όφελος της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας για τα επόμενα 50 χρόνια.
Πρόκειται για τη Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης στην Παλαιοσαμαρίνα, που αναμένεται να συνδεθεί με τον ΧΥΤΑ δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαχείρισης αλλά και αξιοποίησης των απορριμμάτων με στόχο τη μέγιστη ανακύκλωση των υλικών των πράσινων κάδων.
Ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο χαρακτήρισε την κατασκευή της Μονάδας ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας θα βοηθήσει τους 10 Δήμους της Δυτικής Θεσσαλίας.
«Ένα σημαντικό έργο που ξεκίνησε και πλέον κατασκευάζεται μια σύγχρονη μονάδα που θα καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής» ανέφερε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
Επίσης, σημείωσε ότι ο σκοπός είναι να θάβεται το λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων που ανεβαίνει στην Μονάδα που διαθέτει και μονάδα επεξεργασίας για την παραγωγή κομπόστ.
«Είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων και θα μας δώσει τη δυνατότητα, με το χαμηλότερο κόστος να έχουμε μια επάρκεια για τον ΧΥΤΑ που θα μετατραπεί σε ΧΥΤΙ για επόμενα, 50 χρόνια» υπογράμμισε.
Το έργο
Το έργο αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ), στη θέση «Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας» του Δήμου Τρικκαίων, για την εξυπηρέτηση της Διαχειριστικής Ενότητας Δυτικής Θεσσαλίας, ήτοι των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων στο σύνολό τους.
Στη Μονάδα θα λαμβάνουν χώρα οι παρακάτω κύριες παραγωγικές διαδικασίες:
- Γραμμή επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων.
- Γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.
Η ΜΕΑ θα αποτελείται από τα εξής επιμέρους τμήματα/μονάδες επεξεργασίας:
- Μονάδα Υποδοχής όπου θα γίνεται η παραλαβή, σε ξεχωριστές θέσεις κάθε φορά, των διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων που θα δέχεται η μονάδα, ήτοι:
– Υποδοχή σύμμεικτων αστικών αποβλήτων
– Υποδοχή προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων
- Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και χειροδιαλογής σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και ανάκτηση από αυτά ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, σιδηρούχα, αλουμίνιο, γυαλί, ξύλο) και λοιπών ανακτήσιμων υλικών.
- Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, που αφορά κυρίως την απομάκρυνση των προσμίξεων και την προετοιμασία του υλικού για το επόμενο στάδιο.
- Δεματοποίηση και αποθήκευση των ανακτηθέντων υλικών.
- Μονάδα Κομποστοποίησης και ωρίμανσης του οργανικού κλάσματος των Α.Σ.Α.
- Μονάδα Αναερόβιας Χώνευσης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων
- Μονάδα μετακομποστοποίησης και ωρίμανσης του χωνεμένου υλικού από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.
- Μονάδα Ραφιναρίσματος του κομπόστ από το οργανικό των σύμμεικτων Α.Σ.Α. (κομπόστ τύπου Α΄) και από το προδιαλεγμένο οργανικό-πράσινα απόβλητα.
- Μονάδα/ες αποθήκευσης τελικών προϊόντων.
- Μονάδα διαχείρισης βιοαερίου-συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
H συνολική ετήσια δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 45.453 τον/έτος σύμμεικτα ΑΣΑ και 13.752 τον/έτος προδιαλεγμένα οργανικά (9.626,40 τον/έτος προδιαλεγμένα οργανικά βιοαπόβλητα και 4.125,60 τον/έτος πράσινα).
Με την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλίας επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της διαχείρισης των απορριμμάτων με το εν ισχύ ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας σε εφαρμογή των στόχων της Οδηγίας 2008/98 και του Νόμου 4042/2012, ενώ για την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Νέου Εθνικού Σχεδίου (ΕΣΔΑ) και τον υπό επικαιροποίηση ΠΕΣΔΑ λαμβάνεται μέριμνα να επιτευχθεί σε επόμενο στάδιο με τα απαιτούμενα συμπληρωματικά έργα.
Το έργο στοχεύει στη μείωση του, προς υγειονομική ταφή, ρεύματος απορριμμάτων και κατ’ επέκταση στην αύξηση της διάρκειας ζωής του χώρου διάθεσης που λειτουργεί ήδη στην περιοχή, την ανάκτηση υλικών που μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γενικά την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλίας, στο πλαίσιο προώθησης της ανακύκλωσης.