Έντονος είναι ο προβληματισμός για την απώλεια χιλιάδων ζώων από τις φονικές πλημμύρες, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε πλημμυρισμένους στάβλους και κείτονται στις λάσπες, με τους ειδικούς να «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου» για εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.
Η ατμόσφαιρα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες είναι αποπνικτική με τους κτηνοτρόφους και τους αρμόδιους ν’ αναζητούν λύση, αφού η υγειονομική βόμβα είναι προ των πυλών.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία γίνεται με συγκεκριμένους υγειονομικούς κανόνες, ενώ για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.
Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, δύο είναι οι τρόποι ταφής: Ο πρώτος είναι η υγειονομική ταφή και η δεύτερη είναι η καύση σε πιστοποιημένους χώρους καύσης, που είναι κλίβανοι, αρχικά στις περιοχές της Ημαθίας και Αρκαδίας,
«Καταλαβαίνετε ότι ο μεγάλος όγκος των ζώων δεν επιτρέπει τη διαδικασία της καύσης. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε υγειονομική ταφή με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε τάφρους που βρίσκονται σε σημεία, εκτός οικιστικού ιστού και εκτός σπιτιών, αυτά τα ζώα θα συλλεχθούν από υπηρεσίες Δήμου» ανέφερε.
Ο κ. Σακκάς έκανε γνωστό ότι η διαδικασία ξεκίνησε στο α’ τομέα του Δήμου Τρικκαίων και μέχρι στιγμής θάφτηκαν 1.000 ζώα.
«Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, διότι είναι προ των πυλών μια υγειονομική βόμβα. Δυσκολίες καταγράφονται στο Γλίνος, στον Λόγγο και στα Μεγάλα Καλύβια» ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων.