Δεκατέσσερα χρόνια ζωής μετρά η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και από την ίδρυση της έως και σήμερα έχει καταγράψει μια σπουδαία παρουσία, στην ανάδειξη του πολιτισμού και την ιστορία της Θεσσαλίας.
Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας υπογραμμίζει ότι οι απόδημοι διατηρούν σχέσεις με την μητέρα πατρίδα και στην πλειοψηφία τους νοσταλγούν την πατρίδα τους και αυτός είναι ένας ισχυρός λόγος που νοιάζονται και στέκονται δίπλα της έμπρακτα σε κάθε δύσκολη στιγμή.
Πόσα χρόνια παρουσίας μετρά η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και με ποια αφορμή συστάθηκε;
Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών είναι ένα τριτοβάθμιο όργανο που ιδρύθηκε το 2007 και έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό την προώθηση και ανάδειξη του Θεσσαλικού πλούτου και των ελληνικών προϊόντων, τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας, καθώς και τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των Αποδήμων και της μητέρας πατρίδας με στόχο να μην χαθούν οι ρίζες στις μεταγενέστερες γενιές. Και αυτή η προσπάθεια οφείλω να υπογραμμίσω είναι μεγάλη, δύσκολη και συνεχόμενη δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη νέα γενιά να διατηρήσει τις παραδόσεις της πατρίδας της και να μην αφομοιωθεί σε μεγάλο βαθμό από τα πρότυπα της χώρας που ζει.
Το σωματείο ιδρύθηκε πρωτίστως μέσω της μεγάλης αγάπης που έχουν οι Απόδημοι Θεσσαλοί για την πατρίδα τους η οποία αποτυπώνεται στον τίτλο της έκδοσης ενός βιβλίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Η αγάπη μας για την Θεσσαλία». Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος, αλλά βασίζεται στο γεγονός πως η Συνομοσπονδία μας έμαθε να πιστεύει στα όνειρα επενδύοντας στην αγάπη για τη Θεσσαλία και να στέκεται στο ύψος των προσδοκιών όλων μας.
Πόσο επηρέασε ο κορωνοϊός τις δράσεις που είχατε προγραμματίσει και τι σκοπεύετε να υλοποιήσετε το επόμενο διάστημα;
Η πανδημία είναι ένα γεγονός με παγκόσμια εμβέλεια και έχει τεράστιες επιπτώσεις στους εθνικοτοπικούς Συλλόγους. Για πολλούς μήνες έχει ελαχιστοποιήσει και κατά διαστήματα μηδενίσει τις πολιτιστικές δραστηριότητες των Συλλόγων μας. Μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα προκαλείται εφόσον δεν είναι γνωστή η εξέλιξη και η λήξη της πανδημίας με αποτέλεσμα οι Σύλλογοι να μην μπορούν να τοποθετήσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν λόγω των συνθηκών μετάδοσης του ιού και των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί μέχρι τώρα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν την εξέλιξη των πραγμάτων και την άρση των αντίστοιχων περιορισμών. Παράλληλα διοργανώνονται διαδικτυακά όσες εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτό τον τρόπο προκειμένου να υπάρχει η επαφή των μελών, διότι οι εκδηλώσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων της Θεσσαλίας μας, αλλά και των Ελληνικού πολιτιστικού στοιχείου γενικότερα. Το καλοκαίρι του 2021 το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ελασσόνας με υβριδική μορφή. Ήταν παρόντες όσα άτομα επιτρεπόταν σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς και οι υπόλοιποι διαδικτυακά. Ήταν ένα αντάμωμα διαφορετικό, αλλά αυτό έκανε τους απόδημους να αισθανθούν κοντά στην πατρίδα τους νοερά, που τόσο τους λείπει τα τελευταία δύο χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Απόδημοι της Αυστραλίας, του Καναδά, της Αμερικής είναι πιο δύσκολο να έρθουν στην πατρίδα τους από τους Ευρωπαίους Απόδημους. Για το 2022 προγραμματίζουμε το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών να πραγματοποιηθεί στο Δήμο Μετεώρων. Ευχόμαστε οι συνθήκες όσον αφορά την πανδημία να είναι ευνοϊκές και να ανταμώσουμε όπως παλιά. Είναι κάτι που το περιμένουν με ανυπομονησία και συγκίνηση οι απανταχού Θεσσαλοί!
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι ανά την Υφήλιο;
Τα σημαντικότερα αιτήματα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό είναι η λειτουργία των ελληνικών Προξενείων ή επίτιμων ελληνικών Προξενείων σε όλες τις μεγάλες περιοχές όπου ζουν πολλοί Έλληνες (π.χ. στη Νυρεμβέργη αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο) καθώς και η στελέχωση των σχολικών μονάδων του εξωτερικού με Έλληνες εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι τα Προξενεία και τα σχολεία κλείνουν σταδιακά και αυτό δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά και δυσχεραίνει την προσπάθεια διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.
Ψήφος των αποδήμων. Μια μεγάλη συζήτηση που ανοίγει και ποτέ δεν ολοκληρώνεται. Τι θα πρέπει να γίνει και πόσο σημαντικό είναι για τους απόδημους να ψηφίζουν;
Σύμφωνα με την γνώμη των περισσοτέρων Αποδήμων Θεσσαλών και όχι μόνο, ο νέος νόμος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Ομογενών που ζουν στο εξωτερικό. Περιέχει αρκετούς περιορισμούς, που αποκλείει μια πολύ μεγάλη ομάδα Ελλήνων που έχουν ελληνική υπηκοότητα, έχουν ΑΦΜ και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι ελάχιστοι αυτοί που θα έχουν το πραγματικό δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονή τους. Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου καταθέσαμε και εμείς ως Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών τις παρεμβάσεις μας. Παρεμβάσεις όπως π.χ. η πρόσθεση της επιστολικής ψήφου στο νέο νομοσχέδιο και η αντίστοιχη αφαίρεση των περιορισμών. Ευχόμαστε να εισακουστούν οι παρεμβάσεις μας και να έχει ο Απόδημος Έλληνας ενεργό ρόλο στα πεπραγμένα της χώρας μας.
Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και πολλοί Έλληνες, κυρίως νέοι μετανάστευσαν σε διάφορες χώρες. Ποιες χώρες επέλεξαν και με ποια κριτήρια;
Ζούμε έντονα την κατάσταση που βιώνει η χώρα μας με πολύ βαριά καρδιά! Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις την πατρίδα σου να διανύει μια τόσο δύσκολη περίοδο. Καρδιοχτυπούμε μαζί με σας και παρακολουθούμε καθημερινά τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου στην Ελλάδα πατρίδα μας να ξεπεράσει το γρηγορότερο την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους Έλληνες συμπατριώτες μας που ζουν στην Ελλάδα. Ζούμε νέα μεταναστευτικά κύματα Ελλήνων που για ακόμα μια φορά Έλληνες αναγκάστηκαν και αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους και να ξενιτευτούν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Οι νέοι μετανάστες επιλέγουν χώρες όπου η πιθανότητα να βρουν εργασία είναι μεγάλη. Σίγουρα σε αυτές είναι η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα δεύτερο επίσης σημαντικό κριτήριο είναι η γνώση της γλώσσας υποδοχής όπως είναι η γερμανική και η αγγλική.
Πόσο εύκολο είναι να ζει κάποιος μακριά από την πατρίδα του;
Γενικά οι Απόδημοι στην πλειοψηφία τους νοσταλγούν την πατρίδα τους και αυτός είναι ένας ισχυρός λόγος που νοιάζονται και στέκονται δίπλα της έμπρακτα σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ειδικότερα ως προς την αντιμετώπιση της παραμονής σε άλλη χώρα αυτό εξαρτάται απόλυτα από το κάθε άτομο ξεχωριστά. Άτομα που γνωρίζουν άριστα την γλώσσα υποδοχής ή έχουν ανώτατη εκπαίδευση έχουν την δυνατότητα να προσαρμοστούν καλύτερα στη εκάστοτε χώρα υποδοχής. Η απόσταση της χώρας υποδοχής από την Ελλάδα παίζει επίσης ουσιαστικό ρόλο. Ένας Απόδημος στη Γερμανία ζει πιο εύκολα παρά ένας Απόδημος στην Αυστραλία που χρειάζεται 24 ώρες για να επισκεφτεί την αγαπημένη του πατρίδα. Ο βαθμός ενσωμάτωσης εξαρτάται επίσης και από τις απαιτήσεις του καθενός. Υπάρχουν Απόδημοι οι οποίοι προτιμούν την κουλτούρα και νοοτροπία του τόπου και δεν επιθυμούν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους, ενώ πολλά επίσης άτομα νοσταλγούν τον ελληνικό τρόπο ζωής και ονειρεύονται καθημερινά την επιστροφή στην πατρίδα τους.
Ευαγγελία Κάκια