Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση και τα εισοδήματα, τα  δικαιώματα και τις ελευθερίες, καθώς και στην ψυχική υγεία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης – συζήτησης που διοργανώνει αυτή την Παρασκευή 28 Μαΐου, ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος «Rossonero».
Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 8 το βράδυ στο θεατράκι του Μουσείου «Τσιτσάνη», δίπλα στο ποτάμι, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις).
Ομιλητές θα είναι ο Αποστόλης Καψάλης, διδάκτορας Εργασιακών Σχέσεων, Ερευνητής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο Κώστας Παπαδάκης Δικηγόρος, πρ. μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης  διδάκτορας Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας “Αργώ” των Φορέων Ψυχικής Υγείας και Συντονιστής της τηλεφωνικής γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, ενώ θα παρέμβει και η κα. Σταματία Γρατσάν,  διδάκτορας Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ν. Τρικάλων.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα επιχειρηθεί «να αποτυπωθούν οι συνέπειες που είχε η υγειονομική κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν για την αντιμετώπιση της,  σε τρεις τομείς:  Στην Απασχόληση και τα Εισοδήματα, στα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και στην  Ψυχική Υγεία και  να διερευνηθούν οι  δυνατότητες που διανοίγονται για το Κίνημα, που κι εκείνο ωρίμασε σημαντικά τον τελευταίο χρόνο».
Ο Αποστόλης Καψάλης θα αναφερθεί στις συνέπειες που είχε η πανδημία και οι πολιτικές για την αντιμετώπισή της, στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας.
Ειδική αναφορά θα γίνει για την περίφημη «αταξικότητα» της υγειονομικής κρίσης, για τις συνέπειες της επέκτασης της τηλεργασίας και την ανυπαρξία των επιθεωρήσεων Εργασίας.  Θα δοθούν τέλος στοιχεία για το πώς διευρύνθηκαν  οι ανισότητες στο επίπεδο της χώρας, αλλά και εκείνες μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ ο Κώστας Παπαδάκης θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους,  η πανδημία αξιοποιήθηκε ως «ευκαιρία» για να τροποποιηθεί επί το δυσμενέστερον το πλαίσιο  των Δημοκρατικών και των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών.  Οι απαγορεύσεις και η καταστολή των διαμαρτυριών, η απόπειρα επιβολής Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, η επίταση του αντινεολαιΐκιστικου ρατσισμού, οι αντεργατικές ρυθμίσεις, η κατάργηση της αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και το πως βιώνουν την πανδημία και τις συνέπειες της, οι «αόρατοι άνθρωποι» (πρόσφυγες, φυλακισμένοι κλπ), θα αποτελέσουν αντικείμενο της εισήγησής του.
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρουλάκης θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις που είχαν η πανδημία, οι αλλεπάλληλες καραντίνες και η οικονομική στενότητα στους αριθμούς των διαταραχών ψυχικής υγείας, στο πως επηρεάσθηκαν  οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (ειδικότερα τα παιδιά, οι έφηβοι και ηλικιωμένοι), ποιες μεταβολές υπήρξαν στις διαπροσωπικές σχέσεις και στο πλαίσιο της οικογένειας, τι συμβαίνει με τη χρήση των ουσιών και η κα.  Γρατσάνη θα αναφερθεί ειδικότερα στα δεδομένα που υπάρχουν για τα Τρίκαλα, όπως έχουν αποτυπωθεί από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More