Ο Κούκι, ο σκύλος φύλακας της άγριας ζωής πήρε σύνταξη

 

Ο Κούκι, ο σκύλος φύλακα της άγριας ζωής που εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιεί περιπολίες μέσα στο δάσος για να ανιχνεύει δηλητηριασμένα δολώματα και αποτελούν σοβαρή απειλή για την άγρια πανίδα στην Ελλάδα, έγινε 10 ετών και ήρθε η ώρα να αποσυρθεί.

Στο πλαίσιο αυτό,  η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία με αφορμή την ολοκλήρωση, στο τέλος της χρονιάς, του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» που ξεκίνησε το 2017, υλοποίησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε ένα διήμερο εκδηλώσεων, στην περιοχή της Καλαμπάκας, αφιερωμένο στον γύπα-σύμβολο της φύσης των Μετεώρων.

Το απόγευμα του Σαββάτου παρουσιάστηκε στο Μουσείο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, αφιερωμένη στα μέλη του Δικτύου Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα (κτηνοτρόφοι, δασικοί υπάλληλοι, γεωργοί, μέλη Μαθητικής Ομάδας Δράσης για τον Ασπροπάρη κ.ά.) που έχουν ενώσει όλα αυτά τα χρόνια μαζί μας τις δυνάμεις τους για τη διάσωση του Ασπροπάρη.

Η εκδήλωση  περιλάμβανε  ενημερωτικές παρουσιάσεις και παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή το νέο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Νομάδες», με θέμα τη μετακινούμενη κτηνοτροφία.

Το πρωί της Κυριακής, μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έγιναν συνοδοιπόροι στην τελευταία περιπολία, μέσα στο δάσος, κάτω από την σκιά των Μετεώρων.

Εμφανώς συγκινημένος για το τέλος του  δεκαετούς αυτού ταξιδιού, ο Δημήτρης Βαβύλης, ορνιθολόγος και τοπικός υπεύθυνος του δικτύου ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

«Είναι μία πρωτοποριακή και αποτελεσματική δράση πρόληψης που συμβάλλει στην ανάδειξη της έκτασης της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων» σημείωσε και υπογράμμισε την σημασία που έχει η προστασία της άγριας ζωής για όλους μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι  Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και του WWF Ελλάς δημιουργήθηκαν το 2014 στο πλαίσιο του προηγούμενου Προγράμματος LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με τίτλο «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» (LIFE10 NAT/BG/000152).

Τα δηλητηριασμένα δολώματα θεωρούνται κύρια απειλή και αιτία θανάτου των γυπών στα Βαλκάνια. Στην Ελλάδα παρά το γεγονός που η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από το 1993, στην ύπαιθρο είναι ακόμη κοινή πράξη και απειλεί πολλά απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, όπως ο Aσπροπάρης.

Ο Κούκι, ο σκύλος φύλακας της άγριας ζωής πήρε σύνταξη Ο Κούκι, ο σκύλος φύλακας της άγριας ζωής πήρε σύνταξη Ο Κούκι, ο σκύλος φύλακας της άγριας ζωής πήρε σύνταξη Ο Κούκι, ο σκύλος φύλακας της άγριας ζωής πήρε σύνταξη Ο Κούκι, ο σκύλος φύλακας της άγριας ζωής πήρε σύνταξη

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More