Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη βρίσκεται στο επίκεντρο των διήμερων εργασιών που γίνονται στα Τρίκαλα.
Οι εργασίες ξεκίνησαν προχθές και θα ολοκληρωθούν σήμερα, στο χώρο του «Αετών Μέλαθρον», παρουσία των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, των Κοσμητόρων των Σχολών και της Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Στις εργασίες το παρόν έδωσαν χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Περιφερείας στάθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός , φέροντας ως παράδειγμα το δάσος του Περτουλίου και τον περιβαλλοντικό σταθμό που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η εξέλιξη και τα Πανεπιστήμια αλλάζουν τις τοπικές κοινωνίες και σε αυτό θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και ώθηση.
Στις εργασίες στάθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, λέγοντας ότι αποφασίστηκε η πόλη των Τρικάλων για δύο λόγους, διότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρότυπο απορροφητικότητας έργων και η πόλη των Τρικάλων είναι πρότυπο ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.
«Συνεργαζόμαστε άψογα, τόσο με τον κ. Αγοραστό, όσο και με τον κ. Παπαστεργίου, άρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η έννοια ενός στρατηγικού σχεδιασμού με αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλία και στα Τρίκαλα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα συζητήσουμε τα ζητήματα που απασχολούν τα τμήματα του Πανεπιστημίου, τις πιθανές λύσεις που υπάρχουν και αυτό που έχει σημασία είναι η απάντηση στην επιστολή που εστάλη από την Υπουργό Παιδείας, στην αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη» ανέφερε ο κ. Παπαΐωάννου.
Να σημειωθεί ότι η Υπουργός Παιδείας απέστειλε επιστολή στους Πρυτάνεις, όπου δίνει προθεσμία έως και τις 31 Μαρτίου για να καταθέσουν προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων (σ.σ. η πρώτη προθεσμία είχε δοθεί επισήμως από την υπουργό Παιδείας προς τους Πρυτάνεις για τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021).
Σύμφωνα με την εν λόγω επιστολή, οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους, αξιολογώντας, πέραν των στρατηγικών και αναπτυξιακών στόχων του κάθε Ιδρύματος, μια σειρά από στοιχεία που αφορούν στην οργάνωση, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων σπουδών.
Οι Διοικήσεις των ΑΕΙ καλούνται να υποβάλουν τα σχέδιά τους προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη έως το τέλος Μαρτίου 2022, προτείνοντας μεταβολές στην ακαδημαϊκή διάρθρωση, όπως: καταργήσεις Τμήματος/Τμημάτων, συγχωνεύσεις με άλλο/-α Τμήμα/Τμήματα του ίδιου ή άλλου Ιδρύματος και ουσιαστική αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών του/τους, προκειμένου να ανταποκρίνεται/-ονται πληρέστερα στις εξελίξεις της επιστήμης, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, της κοινωνίας και της οικονομίας.