Nature

“Πάει” για καλή χρονιά

Πολύ καλή χρονιά θα είναι η φετινή για τους βαμβακοπαραγωγούς, εφόσον ο καιρός συνεχίζει να ευνοεί την βαμβακοκαλλιέργεια, αναφέρει ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων Εμμανουήλ Γουγουλάκης.
«Όλα τα δεδομένα καταδεικνύουν καλή απόδοση στις βαμβακοφυτείες για φέτος, που σημαίνει από πολύ καλή έως και υψηλή στρεμματική απόδοση, δηλαδή κιλά βαμβακιού ανά στρέμμα» σημειώνει ο κ. Γουγουλάκης και επισημαίνει «καταρχήν δεν είχαμε απώλειες από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι. Η κρίσιμη περίοδος από 20 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου έχει παρέλθει, οπότε δεν υφίσταται πλέον ουσιαστικό κίνδυνος για τα φυτά απ’ αυτά τα δύο έντομα. Καθ’ όλη την διάρκεια αιχμής των σκουληκιών οι πληθυσμοί τους δεν κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, αν και οι παραγωγοί ψέκασαν 1-2 φορές, ενώ κάποιοι και 3η».
«Μετά, επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες: Ανομβρία και καλές θερμοκρασίες, που βοηθάνε πολύ τις βαμβακοφυτείες να αναπτυχθούν κανονικά» τονίζει ο κ. Γουγουλάκης, προσθέτοντας «αυτονόητο είναι πως αυτόν τον καιρό θέλουν μέχρι το τέλος της συγκομιδής, η αρχή της οποίας, πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Στην παρούσα φάση οι παραγωγοί έχουν σταματήσει το πότισμα».
«Τέλος, το σημαντικότερο, η αξία του βαμβακιού, προς το παρόν κυμαίνεται σε καλά επίπεδα στα διεθνή χρηματιστήρια, που σημαίνει πως συνεχιστεί αυτό, θα πουλήσουν την σοδειά τους σε πολύ καλή τιμή, μάλλον λίγο πιο πάνω από την παρισινή. Επαναλαμβάνω, πως όλα αυτά με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην τρέχουσα περίοδο. Τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως αυτά να αλλάξουν» υπογραμμίζει οκ. Γουγουλάκης, συμπληρώνοντας πως στην φετινή χρονιά σπάρθηκαν και καλλιεργήθηκαν 92.880 στρέμματα με βαμβάκι, έναντι 91.013 το 2017.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More