Πάντα σε τροχιά προόδου το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

«Η έννοια του “Lifestyle” βρίσκεται σε καθημερινή χρήση όχι μόνο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον καθημερινό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους επιστημονικούς φορείς κύρους. Με την λέξη “ Lifestyle” ή “ Τρόπος Ζωής” στα ελληνικά, εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο κάποιος ζει τη ζωή του, τις συνθήκες, τις συνήθειες και συμπεριφορές, που συνήθως είναι αποτέλεσμα επιλογών του ίδιου του ατόμου.
Στις επιστήμες υγείας ωστόσο, η έννοια του Τρόπου Ζωής σχετίζεται με τις συνήθειες του ατόμου που προάγουν, ή όχι, μια σωματικά, ψυχικά και πνευματικά υγιή διαβίωση και μειώνουν, ή όχι, το ρίσκο για σοβαρές ασθένειες».
Αυτά τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αν. καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σακκάς στο πλαίσιο ενός ξενόγλωσσου διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Η επιστήμη που ασχολείται με αυτό τον τομέα ονομάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, «Ιατρική του Τρόπου Ζωής» ή «Lifestyle Medicine» και αποτελεί ολοένα και πιο σημαντικό κομμάτι της Δυτικής Ιατρικής προσέγγισης. Η Ιατρική του Τρόπου Ζωής ασχολείται με 8 πυλώνες υγείας που καθορίζονται από το lifestyle ενός ατόμου.
Οι πυλώνες με βάση τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό της Ιατρικής του Τρόπου Ζωής (EULM.ORG) αφορούν: τη Σωματική Δραστηριότητα-Άσκηση, την Ψυχική Υγεία, την ισορροπημένη Διατροφή, την ποιότητα του Ύπνου, την Σεξουαλική Υγεία, την Κοινωνική Δικτύωση/Απομόνωση, τις Εξαρτήσεις από Ουσίες και το Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή.
Με βάση αυτές τις αρχές, το ΤΕΦΑΑ, η Ιατρική και το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιούργησαν ένα ξενόγλωσσο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ιατρική του Τρόπου Ζωής (MSc in Lifestyle Medicine), το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού του Τρόπου Ζωής (ELMO).
Το διατμηματικό αυτό μεταπτυχιακό (www.mlm.edu.gr) είναι μοναδικό διεθνώς, αφού συμπράττουν τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα με στόχο την διεπιστημονική προσέγγιση στο θέμα. Σε αυτό συμβάλλουν πάνω από 100 διεθνούς φήμης επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά που υλοποιείται και, όπως και πέρσι, η τάξη του 2024-2025 θα ξεκινήσει με μια τελετή έναρξης και επιστημονικό συμπόσιο, το οποίο και περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα επιστημόνων που θα παρουσιάσουν την σημασία του τρόπου ζωής στην υγεία και τη μακροζωία.
Πιο συγκεκριμένα, οι δυο κύριοι ομιλητές του συμποσίου είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβέν, Michel Poulain, και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard, Stefanos Kales. Ο καθηγητής Poulain είναι ο «πατέρας» των Μπλε Ζωνών (Blue Zones – www.bluezones.com) δηλαδή είναι ο ερευνητής που ανέδειξε την ύπαρξη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεωγραφικών περιοχών στον κόσμο όπου οι κάτοικοι ζουν πάνω από τα 100 χρόνια, όπως στην Ικαρία.
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard, Prof. Stefanos Kales, διαμόρφωσε τη σύγχρονη έννοια του «Μεσογειακού Τρόπου Ζωής» (Mediterranean Lifestyle – mediterraneanhealth.org). Και οι δυο καθηγητές έρχονται για πρώτη φορά στα Τρίκαλα και η συμμετοχή τους στο συμπόσιο αναδεικνύει τη διεθνή απήχηση που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών αλλά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Την τελετή έναρξης υποστηρίζουν με ομιλίες τους και άλλοι επιστήμονες του χώρου, όπως η καθηγήτρια Χριστίνα Καρατζαφέρη διευθύντρια του μεταπτυχιακού, ο καθηγητής Ανδρέας Φλουρής, ο καθηγητής Γεώργιος Μέτσιος, και ο αν. καθηγητής Γιώργος Σακκάς (υποδιευθυντής), οι οποίοι και θα μιλήσουν για την επίδραση του τρόπου ζωής στην υγεία.
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 13:00-16:00 και θα γίνει υβριδικά, με φυσική παρουσία στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, και με διαδικτυακή συμμετοχή. Η παρακολούθηση είναι ανοιχτή και στο κοινό.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More