Πανέτοιμα δηλώνουν τα τοπικά αρτοποιεία για την Καθαρά Δευτέρα για να εξυπηρετήσουν τους Τρικαλινούς που θα τιμήσουν τα παραδοσιακά κούλουμα.
«Τσιμπημένη» κατά 15% θα είναι φέτος η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας, λόγω των ανατιμήσεων και των αυξήσεων στην ενέργεια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Τρικάλων κ. Λάμπρο αυτή η αύξηση οφείλεται στις ανατιμήσεις που καταγράφουν τα άλευρα και η αύξηση της ενέργειας.
Ωστόσο, θα υπάρχουν και άλλες λαγάνες, πέρα από την παραδοσιακή, όμως οι τιμές τους θα εξαρτηθούν από το κοστολόγιο του κάθε φούρνου.
«Ο κόσμος έρχεται και ρωτάει για τις τιμές και θα μας τιμήσει για ακόμα μια χρονιά, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες» ανέφερε ο κ. Κόγιας, ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί και στα προβλήματα που καταγράφονται, λόγω των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και στην ενέργεια.
«Το αλεύρι έχει αυξηθεί τέσσερις φορές από τον Αύγουστο έως και σήμερα. Απορροφήσαμε την πρώτη αύξηση, δε μπορούμε να απορροφήσουμε εκ νέου» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αναμένονται αυξήσεις και στο σιτάρι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών και εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο, το οποίο επηρεάζει ολόκληρη την αγορά φυτικών ελαίων.
Ο κ. Κόγιας δεν παρέλειψε να σταθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αφού το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο.
Όπως είπε «θα πρέπει άμεσα να ληφθούν δραστικά μέτρα, διότι οι λογαριασμοί που έρχονται δεν πληρώνονται. Αναμένουμε ουσιαστική στήριξη από την Κυβέρνηση».