Ο Τρικαλινός Βουλευτής Σ. Παπαδόπουλος δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με τις διαπιστώσεις, την κριτική και τις επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα. Και διευκρινίζει ότι η δυσμενής προοπτική για την ελληνική οικονομία αντανακλάται στο ύψος του χρέους – στο βάθος της ύφεσης – στην έκρηξη της ανεργίας – στο κλείσιμο πάρα πολλών επιχειρήσεων – στην εφιαλτική επιβάρυνση του βιοτικού επιπέδου, καθώς και στις σκληρά νεοφιλελεύθερες υποδείξεις που κάνει η μελέτη της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν εγκριθεί εξαρχής ανεπιφύλακτα από την Κυβέρνηση.
Μετά την άρση του αρχικού εγκλεισμού, που η Κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά, ακολούθησαν πρωτοφανείς παλινωδίες και αντιφάσεις για ελέγχους στα σύνορα – στα ξενοδοχεια – στα πανηγύρια – στους καταυλισμούς και στους Οίκους Ευγηρίας για το Υγειονομικό Πιστοποιητικό, για τις αποστάσεις στις συναθροίσεις και για τη χρήση μάσκας, οι οποίες κόστισαν…
Σε συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας περιγράφει την κατάσταση, που επρόκειτο να επέλθει στην οικονομικό- πολιτική σφαίρα. Αυτή χρωματίζεται με μαύρο χρώμα, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει μια πολιτική που θα ευνοήσει ένα πισωγύρισμα σε νέο κύκλο λιτότητας, γεγονός που συνεπάγεται επερχόμενη κρίση χρέους. Στοχεύει να αξιοποιήσει τα κονδύλια με τρόπο, που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις με μνημονιακό χαρακτήρα. Η επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει στρατηγικές και ενέργειες που δεν θα διαλύσουν τον τομέα της εργασίας, δεν θα περικόψουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Έχοντας το άλλοθι της πανδημίας η κυβέρνηση προχωρά σε σκληρά μέτρα για τους εργαζομένους αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος συμμερίζεται την δήλωση του κ. Τσίπρα, πως μετά την υγειονομική επιτυχία των τριών πρώτων μηνών ο πρωθυπουργός αντί να επιδοτεί την εργασία, επιδοτεί την αναστολή της και την ανεργία. Η άποψη αυτή στηρίζεται στην Έκθεση Πισσαρίδη. Η μελέτη που συνέταξε η Επιτροπή με Πρόεδρο τον νομπελίστα οικονομολόγο Χ. Πισσαρίδη περιλαμβάνει αποφάσεις για το που και πως θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η μελέτη αυτή που κατατέθηκε και δημοσιοποιήθηκε προτείνει σκληρές τοποθετήσεις για το ασφαλιστικό, τη φορολογία και ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου.
Εισηγείται τη δημιουργία:
- Ενός κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού συστήματος
- Την συμπίεση του εργασιακού κόστους.
- Την φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ενιαία κλίμακα
Ποια τα προβλεπόμενα αποτελέσματα μια τέτοιας δημοσιονομικής πολιτικής; Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν τον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων του κεφαλαίου. Αναλυτικά προτείνει το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα και την ιδιωτικοποίηση του δεύτερου πυλώνας κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή των επικουρικών συντάξεων.
Σύμφωνα με τον Τρικαλινό Βουλευτή, αυτή η ιδιωτικοποίηση έχει τεράστιο κόστος άνω των 57 δισεκατομμυρίων ευρώ, με συνέπεια προοπτικά τη μείωση των συντάξεων. Πρόκειται για μια αλλαγή υπέρ του κεφαλαίου στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τα νέα φορολογικά μέτρα απ’ την άλλη πλευρά έρχονται να συμπληρώσουν το πακέτο των αλλαγών. Από τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα του κράτους περιορίζονται θα επέλθει ανάλογος περιορισμός της άσκησης κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης του συστήματος υγείας.
Μετά την άρση του lock down, κάνει λόγο για πρωτοφανείς αντιφάσεις και παλινωδίες με στόχο την πολιτική κεφαλαιοποίηση της αρχικής υγειονομικής επιτυχίας. Όταν παρατηρήθηκε ανοδική αύξηση των κρουσμάτων, αντί να ληφθούν μέτρα για την προστασία στα πλοία, αυξήθηκε παράλληλα η πληρότητα στο 80%. Έτσι, τα νέα μέτρα σε κάποιους χώρους είναι αυστηρά, ενώ σε άλλους χαλαρά. Αυτό, φανερώνει μια πόλωση και σύγχυση. Παρόμοιες πολιτικές στρατηγικές εφαρμόστηκαν και κατά το άνοιγμα του τουρισμού στην χώρα. Ο κ. Τσίπρας κρίνει πως η κυβέρνηση κινήθηκε με ερασιτεχνισμό, καθώς τα σύνορα και τα αεροδρόμια άνοιξαν όπως να ναι και χωρίς σοβαρά και ενιαία πρωτόκολλα για όλες τις πύλες εισόδου.
Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι διαφορετικές οδηγίες και κανόνες είχαν για τα σύνορα με τη Β. Μακεδονία και άλλους για τη Βουλγαρία, και αυτό είχε ως απόρροια την εισροή αρκετών κρουσμάτων από τις χερσαίες διόδους. Η προχειρότητα οδήγησε σε μια κατάσταση δυσκολο-ελεγχόμενη, που τείνει να μας κοστίσει περισσότερο τόσο σε οικονομικό, όσο και σε υγειονομικό επίπεδο.