Πολλή φασαρία για το τίποτα

 

«Πολλή φασαρία για το τίποτα!». Με αυτή τη φράση σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων κ. Βαγγέλης Αγγελάκης τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες αφορούν έκτακτα μέτρα μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είναι το στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε και το οποίο αφορά κυρίως τους νέους.

Μεταξύ των έκτακτων μέτρων ξεχωρίζουν η επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί σε 2,3 εκατ. ευάλωτους το Δεκέμβριο και η διεύρυνση του ποσού και των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Ενώ, εξήγγειλε ότι για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Τρικαλινών ΕΒΕ οι εξαγγελίες κινήθηκαν στη λογική των επιδομάτων και όχι σε «γενναία» μέτρα που θα δώσουν ανάσα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ και η μείωση του ΕΦΚ.

«Για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα και όχι επιδόματα» πρόσθεσε, λέγοντας ότι καλά είναι τα προγράμματα για τους ανέργους, αλλά πόσες επιχειρήσεις αφορούν στην πράξη;

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη «δεν ακούσαμε όμως ούτε ένα μέτρο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ούτε ένα μέτρο που θα στήριζε και θα έδινε μια ελπίδα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

“Τα 21 μέτρα του πρωθυπουργού είναι σε θετική κατεύθυνση, καθώς θα επιστρέψουν στην κοινωνία πόροι, αλλά δεν αγγίζουν τα σημερινά προβλήματα των επιχειρήσεων” κατέληξε.

ΓΣΕΒΕΕ: 6 στις 10 επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές

Στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί ότι στην εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το α’ εξάμηνο του 2022 καταγράφηκαν οι επιπτώσεις που είχε η αύξηση του κόστους λειτουργίας για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με σχεδόν το 60% αυτών να προχωρεί σε αύξηση των τιμών τους για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,1%) δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%)

Επιπλέον, σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (38,6%) εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον.

Σημειώνεται πως η ερευνά διενεργήθηκε από την Marc σε πανελλαδικό δείγμα 801 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), το διάστημα 6 έως 27 Ιουλίου 2022.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More