Nature

Πολύ καλή παραγωγή για το βαμβάκι

Σε πολύ καλά επίπεδα κινούνται οι βαμβακοκαλλιέργειες, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που συλλέγονται.
Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί όλους τους βαμβακοπαραγωγούς του Νομού μας, είναι η τιμή του σύσπορου βαμβακιού, η οποία, σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα την αγορά της Νέας Υόρκης, κινείται την παρούσα χρονική περίοδο γύρω στα 60 λεπτά το κιλό.
Ωστόσο, ενασχολούμενοι με το συγκεκριμένο προϊόν επί σειρά ετών, σημειώνουν πως δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση στην τρέχουσα τιμή, καθώς αυτή διαμορφώνεται καθημερινά και ενδέχεται στο «τέλος της ημέρας» να είναι πολύ διαφορετική.
Όσον αφορά την πορεία των βαμβακοφυτειών στον Νομό μας, οδεύουν πολύ καλά, τόσο από την πλευρά της απόδοσης , όσο και της ποιότητας. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, καθώς μέχρι την αρχή της συγκομιδής του βαμβακιού, η οποία θα εκτιμάται πως θα ξεκινήσει 10- 15 Σεπτεμβρίου, πρέπει ο καιρός να είναι ευνοϊκός, δηλαδή να μην έχουμε βροχές, αλλά λιακάδες και ζέστη, διαφορετικά, θα αρχίσει η καταμέτρηση απωλειών.
Όσον αφορά τις προτιμήσεις των παραγωγών την φετινή καλλιεργητική περίοδο, φαίνεται πως έχουν αυξηθεί οι φετινές εκτάσεις βαμβακοφυτειών κατά 10% -15% σε σχέση με την περυσινή περίοδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια για το βαμβάκι, την περίοδο 2016-2017, πολλοί Τρικαλινοί παραγωγοί στράφηκαν στο τριφύλλι, ως διέξοδο, διότι είναι κτηνοτροφικό φυτό, υποχρεωτικά έχει διάρκεια τουλάχιστον μίας πενταετίας, οπότε δεν χρειάζεται όργωμα – καλλιέργεια – σπορά ετησίως, παρά μόνο πότισμα και λίπανση και επιπλέον μετατρέπεται εύκολα σε βιολογική καλλιέργεια.
Ωστόσο, φαίνεται πως για φέτος, οι παραγωγοί ποντάρισαν στο βαμβάκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More