Προβληματισμένοι για την επομένη ημέρα είναι οι Τρικαλινοί σιδηρουργοί, λόγω της πανδημίας και το πώς εξελίσσονται, εκφράζοντας φόβους ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς, μετά και την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοσιδηρουργών & Αλουμινοκατασκευαστών Τρικάλων κ. Χρήστος Γκαραγκούνης ο κλάδος το τελευταίο διάστημα είναι σε μια καλή κατάσταση, ωστόσο οι ανατιμήσεις σε βασικά υλικά έχουν δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα και κανείς δε γνωρίζει πως θα κυλήσει ο χειμώνας που έρχεται.
«Όλα τα υλικά έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και όταν ανακοινώνουμε στους πελάτες την τελική τιμή, σοκάρονται και πολλοί φεύγουν» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου το Εξοικονομώ είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τον κλάδο, αφού δίνει ώθηση, ωστόσο χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
«Σαφώς και βοηθούν τα προγράμματα που υλοποιούνται κατά καιρούς. Όμως, η ουσία δεν είναι να περιμένουμε μόνον τα προγράμματα, αλλά να υπάρχει πάντα δουλειά και μέτρα που θα στηρίζουν τον κλάδο σε όλες τις πτυχές του» τόνισε.
Ο κ. Γκαραγκούνης δε παρέλειψε να σχολιάσει και τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται, λέγοντας ότι επί της ουσίας είναι πρόστιμα και όχι μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εξέφρασε φόβους πως θα συμπαρασύρουν και άλλους κλάδους.
ΓΣΕΒΕΕ: Γενναία μέτρα
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά για να μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις στη δύσκολη αυτή συγκυρία την μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων, δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό.
«Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδείξει γενναιότητα και να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να βρεθεί ο τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί επιλεγεί να βάλει για μια ακόμα φορά σε ρόλο “χωροφύλακα” τις επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς να τους παρέχει καμία στήριξη ενώ βάλλονται και από ένα εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων, στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα , που κάνει ακόμα δυσκολότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργεί προβλήματα στην ρευστότητα τους ,αλλά και την κάλυψη των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα lockdown» σημειώνει η Συνομοσπονδία .