Nature

Προληπτικά μέτρα

Προληπτικά μέτρα για τον πληθυσμό του αγριόχοιρου και την αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης, λαμβάνει η Διεύθυνσης Δασών ν. Τρικάλων, σύμφωνα με τον διευθυντή Χρήστο Κουτσονάσιο.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα πιθανά περιστατικά, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη πιθανότητα και επικινδυνότητα μεταφοράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τόσο για τη ζωική παραγωγή, όσο και για τη θηραματική οικονομία (απαγόρευση της θήρας), το γεγονός ότι υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες αγριόχοιρων ευνοούν τη διάδοση του ιού, και το γεγονός ότι ο ιός ήδη βρίσκεται στη Ρουμανία και η γειτονική Βουλγαρία λαμβάνει μέτρα για την αύξηση της κυνηγετικής κάρπωσης με σκοπό να μειώσει σοβαρά τον πληθυσμό του αγριόχοιρου αναφέρει ο κ. Κουτσονάσιος.
Έτσι, οι Δασικές Υπηρεσίες θα πρέπει να λάβουν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, το οποίο θα επανεξεταστεί, μέτρα απαγόρευσης απελευθερώσεων αγριόχοιρων, με σκοπό τον εμπλουτισμό περιοχών και συνακόλουθα να σταματήσουν να εκδίδουν αποφάσεις έγκρισης «βελτιωσων ενδιαιτημάτων του αγριόχοιρου», με σπορές και ρίψεις τροφής σε περιοχές της χώρας με υψηλό πληθυσμό του είδους, σημειώνει ο κ. Κουτοσνάσιος και επισημαίνει πως θα πρέπει να επανεξεταστούν και οι ισχύουσες απαγορεύσεις θήρας ορισμένου χρόνου στην περίπτωση που αυτές ξεπερνούν τα 10.000 στρέμματα, και έχει παρατηρηθεί ότι εντός της περιοχής που καταλαμβάνουν αυτές οι απαγορεύσεις διαβιούν μεγάλοι πληθυσμοί αγριόχοιρων.
Σκοπός της επανεξέτασης είναι να αρθούν οι απαγορεύσεις εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι ουσιαστικοί και τεκμηριωμένοι για τη διατήρηση τους, ή να περιοριστούν σε εμβαδό μικρότερο των 5.000 στρέμματα εάν σκοπός είναι η διαχείριση του μικρού επιδημητικού θηράματος (λαγός, πέρδικα).
Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της θήρας αγριόχοιρων εντοπιστούν νοσούντα άτομα ή άτομα που η εικόνα τους παραπέμπει σε νοσούντα από την αφρικανική πανώλη, θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν οι οικείες κτηνιατρικές αρχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More