Πρόληψη η απάντηση στα πλημμυρικά φαινόμενα

Οι ανυπολόγιστες καταστροφές που άφησε πίσω του ο Ιανός, σε καλλιέργειες, δίκτυο ηλεκτροδότησης και κατοικίες επανέφεραν ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για τη λήψη ουσιαστικών έργων που θα θωρακίσουν στο μέγιστό βαθμό  πολίτες και υποδομές απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική Αρχή Τρικκαίων έχει εκπονήσει μια μελέτη  που περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την ανάλυση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στα επιφανειακά ύδατα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την επέκταση του ερευνητικού έργου «Ανοιχτή υποδομή Internet of Things για online υπηρεσίες περιβάλλοντος (Open ELIoT)»  που υλοποιεί ο Τομέας Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων  από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Δήμος έχει εγκαταστήσει σταθμούς μέτρησης και τα συστήματα που διαθέτει ο σταθμός «μετρούν» αγωγιμότητα νερού, επίπεδα οξυγόνου νερού, στάθμη (δείκτες πρόβλεψης υπερχείλισης) και θερμοκρασία. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε on line πλατφόρμα, για επεξεργασία και ανάλυση.

«Γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει πλημμυρικό φαινόμενο»

«Ενάμιση χρόνο που παίρνουμε τα δεδομένα από το Ληθαίο είναι πραγματικά σωτήρια, αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα, διότι συνδέουμε πλέον τη ραγδαιότητα της βροχόπτωσης στο κομμάτι των πηγών του Ληθαίου και του Πηνειού ποταμού στο ύψος της Νομής» ανέφερε ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Τρικκαίων κ. Γιώργος Χρυσόμαλλος.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόμαλλο η μελέτη περιλαμβάνει την τοποθέτηση επιπλέον 10 σταθμών μέτρησης σε καίρια σημεία του ποταμού, σημεία εκτόνωσης, όπως για παράδειγμα στο ύψος της Θεόπετρας.

«Στο σημείο αυτό υπάρχει φράγμα εκτόνωσης και εκτιμούμε ότι συμβάλλει σημαντικά στο να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα» πρόσθεσε ο κ. Χρυσόμαλλος και πρόσθεσε «ανάλογα με τη ραγδαιότητα της βροχής γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει πλημμυρικό φαινόμενο. Αυτό για την πολιτική προστασία σημαίνει ότι μπορούμε να δράσουμε άμεσα».

Όπως προαναφέρθηκε, η μελέτη περιλαμβάνει την τοποθέτηση 10 σταθμών μέτρησης. Αυτά θα τοποθετηθούν στο σημείο που συμβάλει ο Αγιαμονιώτης με τον Πηνειό και στο σημείο που σμίγει ο Πορταϊκός με τον Πηνειό.

Ειδικότερα, οι σταθμοί θα τοποθετηθούν στη ζώνη εκτόνωσης προς την Περιστέρα, στη Σωτήρα που σμίγει ο Ληθαίος με τα νερά που έρχονται από το Ρίζωμα, στο σημείο που σμίγει ο Αγιαμονιώτης με το Ληθαίο, στις Καρυές, στα Κουτσομύλια και στο Διαλεχτό, καθώς και σε άλλες περιοχές που έχει καταγραφεί πρόβλημα.

«Στόχος μας είναι η πρόληψη. Μέσω του έργου αυτού θα γνωρίζουμε σε ποια σημεία θα εκτονωθεί το νερό και φυσικά σε ποια σημεία θα πρέπει να δημιουργηθούν ζώνες ανάσχεσης» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «αυτό θα δίνει να τη δυνατότητα να γνωρίζουμε σε ποια σημεία δε θα πρέπει να καλλιεργούν οι αγρότες».

Η μελέτη  κατατέθηκε στην Πολιτική Προστασία για να λάβει την σχετική χρηματοδότηση και μόλις εγκριθεί, θα προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης