Σε απόγνωση οι Τρικαλινοί κτηνοτρόφοι

Σε απόγνωση είναι οι Τρικαλινοί κτηνοτρόφοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, λόγω  του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται να πουλήσουν τα ζώα τους, επειδή αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Για δραματική κατάσταση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΑΓΡΟΓΑΛ  Καλαμπάκας κ. Δημήτρης Κόττης, αφού οι αυξήσεις στις ζωοτροφές έχουν δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους κτηνοτρόφους.

«Το οξύμωρο είναι ότι αυξήθηκαν οι τιμές στις ζωοτροφές, αλλά πουλάμε το γάλα σε χαμηλό κόστος, καθώς έχουμε συμφωνητικά με άλλα οικονομικά δεδομένα» τόνισε ο κ. Κόττης.

Ο πρόεδρος του ΑΓΡΟΓΑΛ έκανε γνωστό ότι εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον κλάδο, ενώ αρκετοί άρχισαν είτε να σφάζουν τα ζώα τους, είτε να τα πουλήσουν.

Παράλληλα, ζήτησε ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, λέγοντας ότι τα όσα ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για την επόμενη μέρα, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία άρχισαν να καταγράφονται σιγά σιγά.

«Το 27% της προμήθειας για τις ζωοτροφές  προέρχονταν από την Ουκρανία και κανείς δε γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο» πρόσθεσε ο κ. Κόττης.

 

Εν τω μεταξύ, ηχηρά σήματα κινδύνου για την κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για την παραγωγική και δημογραφική γήρανση όπως και την παρωχημένη παραγωγικότητα, εκπέμπει η έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ με θέμα «Εκπαίδευση και απασχόληση: Μεγέθη, τάσεις και εξελίξεις».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η χώρα μαστίζεται από παραγωγικό μαρασμό (καθώς βασικά τμήματα της πρωτογενούς παραγωγής παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή απόδοση) αλλά και από τον παρωχημένο χαρακτήρα της επιχειρηματικότητας.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση «οι εγχώριοι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για την κατάρτιση των εργαζόμενων, δεν επενδύουν στην έρευνα και στην καινοτομία, δεν συμμετέχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της νέας εποχής. H παρωχημένη επιχειρηματικότητα, επιπλέον, δεν επιτρέπει την απορρόφηση του εξαιρετικά ποιοτικού δυναμικού που παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα το brain waste και, τελικά, το brain drain. Ως εκ τούτου, η χώρα δείχνει αδύναμη και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες, παγκόσμιες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. Η έκθεση σημειώνει πως απαιτείται άμεσα ο μετασχηματισμός του παραγωγικού της μοντέλου και η αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More