«Με δυσκολία τα βγάζουμε πέρα, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Τρικάλων κ. Κώστας Ούτρας, θέλοντας να μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους και τις αυξήσεις στις ζωοτροφές.
Ο πρόεδρος των Τρικαλινών αγελαδοτρόφων τόνισε ότι ο κλάδος είναι σε απόγνωση, διότι τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – κόστος παραγωγής, αύξηση του ρεύματος, χαμηλές τιμές κρέατος κ.ο.κ., κλυδωνίζουν τη βιωσιμότητα των μονάδων.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες που δυσκολεύονται να σιτίσουν τα ζώα, αφού οι τιμές των ζωοτροφών» τόνισε με έμφαση, ενώ έκρουσε τον κώδωνα για την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολλές μονάδες θα κλείσουν, αδυνατώντας να σηκώσουν το βάρος και το λειτουργικό κόστος».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η τιμή του κρέατος δεν έχει αυξηθεί, σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα, γεγονός που δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Προβληματισμός για τις συνδεδεμένες
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον agrotypos.gr sυνάντηση έγινε στο ΥπΑΑΤ, την Τετάρτη (13/7), μεταξύ των εκπροσώπων των παχυντών και της ηγεσίας του Υπουργείου. Βασικό θέμα συζήτησης είναι οι συνδεδεμένες στα βοοειδή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, δεδομένου ότι τα ειδικά δικαιώματα καταργούνται.
Οι παχυντές που εισάγουν από το εξωτερικό ζώα με τη νέα ΚΑΠ και εφόσον χάνουν τα ειδικά δικαιώματα ζητούν να λαμβάνουν 5 εκατ. ευρώ μέσω συνδεδεμένης ανά εκτροφή. Αυτό υποστηρίζουν ότι θα είναι ένα κίνητρο για τον κλάδο.
Ο υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς δηλώνει ότι θα πρέπει στη νέα ΚΑΠ να επιδοτηθούν οι παχυντές με κάποιο τρόπο για την απώλεια των ενισχύσεων. Στη συνάντηση τόνισε ότι μελετά την πρόταση των παχυντών.
Από την πλευρά τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της χώρας συμφωνούν να επιδοτηθούν οι παχυντές αλλά όχι μέσα από την συνδεδεμένη ενίσχυση. Προτείνουν τα περίπου 25.000 εισαγόμενα μοσχάρια τα οποία σφάζονται στη χώρα μας, να χορηγηθεί ενίσχυση οι παχυντές μέσω της βασικής ενίσχυσης ανά ζωική μονάδα που έχει η εκτροφή (ανάλογα τον ετήσιο κύκλο παραγωγής).