Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο Δήμος Τρικκαίων για την ανάδειξη του εργολάβου που θα κατασκευάσει το 20ο Νηπιαγωγείο στην περιοχή κάτω από την πρώην Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΤΑΞΥΠ), όπου θα ιδρυθεί το Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων.
Η διαδικασία υποβολής των προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί την άλλη Πέμπτη 3 Μαρτίου, ενώ η αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει στις 10/3.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 695.000€ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και η ίδρυση του, θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα με τη στέγαση νηπιαγωγείου στην περιοχή.
Εκτός, όμως από τη ζήτημα της στέγασης για τα νήπια στην περιοχή της Μπάρας και του Βαρουσίου, θα συμβάλει και στην περιβαλλοντική μόλυνση, αφού θα κατασκευαστεί το πρώτο διδακτήριο ως παθητικό κτήριο.
Ένα κτήριο που διατηρεί όλον το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία, με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις και, επομένως, μικρή επιβάρυνση για θέρμανση.
Ο χώρος
Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, το κτήριο θα είναι χωρητικότητας 50 νηπίων και θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 1.253,44 τ.μ., με 2 αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρο αναμονής, γραφεία διοίκησης, χώρο ανάπαυσης νηπίων, τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκη, λεβητοστάσιο και χώρους υγιεινής.
Το κτίριο μελετήθηκε σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό σχολικών κτιρίων του Υπουργείου Παιδείας τηρουμένων όλων των προδιαγραφών.
Ταυτοχρόνως θα είναι «παθητικό», δηλαδή θα κατασκευαστεί με τις διατάξεις που στοχεύουν στη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση των κατάλληλων υλικών στην κατασκευή του.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι αρίστης ποιότητας και πιστοποιημένα κατά ISO σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν για κάθε υλικό. Το όλο έργο θα κατασκευασθεί έντεχνα τηρουμένων όλων των Π.Τ.Π που διέπουν τις αντίστοιχες εργασίες.
Σημειωτέον, στο χώρο θα κατασκευαστούν επίσης, Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων – Υπ. Πολιτισμού, Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας, ενώ προωθείται η ανάπλαση του λόφου Προφήτη Ηλία.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών στη Βαρούσι. Πρόκειται ακόμα ένα «παθητικό» κτήριο που ανακατασκευάζεται στο ήδη υπάρχον αρχοντικό.
Eνώ ο Δήμος σχεδιάζει να κατασκευάσει ακόμα ένα «παθητικό» κτήριο. Το τρίτο κατά σειρά. Αυτό που θα προκύψει από τη μετατροπή χώρου παλιών αγροτικών αποθηκών στην περιοχή της «Πράσινης Γωνιάς», σε κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων.