Σπεύδουν να εμβολιαστούν οι Τρικαλινοί
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να βρίσκεται στην αιχμή του, όλο και πιο πολύ Τρικαλινοί σπεύδουν να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο, ώστε να θωρακίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τον οργανισμό τους.
Ήδη, από την περασμένη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η διάθεση του αντιγριπικού εμβολίου στα τοπικά φαρμακεία, η ανταπόκριση είναι μεγάλη, ενώ η όλη διαδικασία γίνεται με ηλεκτρονική η συνταγογράφηση.
«Η ζήτηση είναι μεγάλη και φέτος ειδικά, διότι ο κόσμος θέλει να “θωρακίσει” τον εαυτό του απέναντι στη γρίπη και σε μια περίοδο που βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού» ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Δημήτρης Αναστασίου για το αντιγριπικό εμβόλιο.
Σημειωτέον, η λίστα αναμονής είναι μεγάλη, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες. Φέτος, θα διατεθούν συνολικά 4,2 εκατομμύρια δόσεις.
Στη σημασία του εμβολιασμού στάθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο Ασκληπιός» κ. Γιώργος Πέτρου, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.
«Στο δεύτερο κύμα της αιχμής της πανδημίας με σοβαρές επιπλώσει στην υγεία, στην οικονομία και στην ψυχολογία έχει μεγάλη σημασία ο αντιγριπικός εμβολιασμός» τόνισε και υπογράμμισε ότι φέτος θα πρέπει να ξεπεράσουμε τον στόχο των 4 εκ. ατόμων στον πληθυσμό που θα πρεπει να εμβολιαστούν.
«Ελπίζουμε ότι θα ελαττωθούν και όσοι θεωρούν ότι τα εμβόλια δε προσφέρουν τίποτα ή θεωρούν ότι προκαλούν προβλήματα. Ο εμβολιασμός είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της επιστήμης και της ιατρικής» πρόσθεσε με έμφαση.
Και επανέλαβε ότι φέτος το εμβόλιο γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι.
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν, κατά προτεραιότητα, το αντιγριπικό εμβόλιο
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.