Οι αυξήσεις στις ζωοτροφές και το ενεργειακό κόστος έχουν φέρει σε απόγνωση τους Τρικαλινούς κτηνοτρόφους που ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση, ώστε να επιβιώσουν αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
«Οι ζωοτροφές είναι στα ύψη και η ενέργεια, με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί το κόστος για τη λειτουργία των μονάδων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΓΡΟΓΑΛ Καλαμπάκας κ. Δημήτρης Κόττης.
Σύμφωνα με τον κ. Κόττη η συγκυρία είναι δύσκολη και μετά από δύο χρόνια πανδημίας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
«Αυτή τη στιγμή, είναι καταγεγραμμένα 300.000 αιγοπρόβατα στο ν. Τρικάλων και 10.000 βοοειδή. Χρειάζεται στήριξη του κλάδου, διότι δύσκολα θα επιβιώσουμε» ανέφερε με έμφαση.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι σε εγρήγορση και σε συνεχή επικοινωνία, ώστε να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση.
«Η κτηνοτροφία καταρρέει κάτω από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και το ΥπΑΑΤ δεν κάνει τίποτα για να την σώσει» υπογράμμισε ο κ. Κόττης
Άνευ προηγουμένου αύξηση
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας για την κατάσταση που επικρατεί με την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.
Αυτό που τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι πως θα πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα η κυβέρνηση, ενώ πρόβλημα καταγράφεται και με την εξισωτική, κυρίως με τις πληρωμές. Πολλοί κτηνοτρόφοι που δήλωσαν την στάνη τους σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή τους έδωσαν βοσκότοπο σε πεδινή περιοχή και έχασαν την ενίσχυση.
H Ομοσπονδία ζητά μεταξύ των άλλων από την Κυβέρνηση
1) Το μείζον θέμα εδώ και πολλούς μήνες είναι η άνευ προηγουμένου αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Ένα πρόβλημα το οποίο η ομοσπονδία είχε διαβλέψει από πέρυσι και παρά τις επανηλλειμένες επιστολές προς το ΥπΑΑΤ και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα δεν έχει γίνει τίποτα. Η κτηνοτροφία καταρρέει κάτω από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και το ΥπΑΑΤ δεν κάνει τίποτα για να την σώσει. Πριν δυο μήνες είπαν πως δημιούργησαν μια επιτροπή (στην οποία και δεν καλεστήκαμε να συμμετέχουμε παρά το ότι είχαμε προτάσεις) που θα εξέταζε τρόπους ώστε να δοθεί μια ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Αμφιβάλουμε κι αν συνεδρίασε και ποτέ αυτή η επιτροπή. Με όλη αυτή την αδιαφορία από πλευράς Υπουργείου εύλογα αναρωτιόμαστε αν τελικά θέλουν κτηνοτροφία ή όχι. Κύριε Υπουργέ ΑΑΤ βρείτε τρόπο χθες να ενισχύσετε τους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών οπωσδήποτε, είναι θέμα επιβίωσης.
2) Ζητάμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς σε ότι αφορά τους δικαιούχους εξισωτικής αποζημίωσης που την έπαιρναν οι κτηνοτρόφοι μόνιμοι κάτοικοι και οι μετακινούμενοι. Όπως και την παράταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου (31/01/2022) για τις διορθώσεις των βοσκοτόπων ώστε να πληρωθούν και οι κτηνοτρόφοι που ενώ άλλες χρονιές η τεχνική λύση τους έβαζε βοσκότοπο ορεινό, φέτος κατά περίεργο τρόπο τους έβαλε πεδινό και είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου είτε πληρώθηκαν πολύ λιγότερα από ότι προηγούμενες χρονιές.
3) Λόγω αυξημένων απωλειών ζώων από τη νόσο scrape και τη νόσο της προϊούσας πνευμονίας ζητάμε και οι δύο αυτές να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όπως και να αυξηθεί το όριο ηλικίας των ζώων που δικαιούνται αποζημίωση. Δεν είναι δυνατό να μην αποζημιώνονται ζώα άνω των έξι ετών ενώ μας ζητούν να πληρώνουμε ασφάλιστρα γι αυτά.
4) Ένα πολύ σημαντικό θέμα που χρονίζει και χρίζει άμεσης παρέμβασης από το ΥΠΑΑΤ είναι και το κόστος των μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι είναι θεσμός για την χώρα μας και μια ιδιαίτερη και άξια προσοχής ομάδα κτηνοτρόφων. Είναι εκείνοι που κάθε καλοκαίρι δίνουν ζωή στις πιο απομακρυσμένες γωνιές των Ελληνικών βουνών και των χωριών. Είναι οι θεματοφύλακες μιας μακράς παράδοσης και οι φύλακες της Ελληνικής χλωρίδας μιας και με την παρουσία τους στην ελληνική ύπαιθρο συμβάλουν ακόμη και στην πρόβλεψη και καταστολή των πυρκαγιών. Ζητάμε λοιπόν να υπάρξει μια ενίσχυση για το κόστος μετακίνησης των κοπαδιών των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να κάνουν το επάγγελμα θεσμό που κάνουν και να μην ερημώσει η ελληνική ύπαιθρος.