Στήριξη των αγροτών

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους δύο τελευταίους μήνες στο ν. Τρικάλων είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες του βαμβακιού, πεπονιού, σιτηρά και καπνά,  με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περασμένος Μάιος ήταν ο πιο βροχερός μήνας για τα Τρίκαλα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για το λόγο αυτόν, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης  απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας τη λήψη άμεσων λύσεων για την ενίσχυση των αγροτών.

Ο κ. Μιχαλάκης σημειώνει ότι αυτές οι λύσεις θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα  μακρόπνοο σχεδιασμό  για την ενδυνάμωση της ελληνικής παραγωγής, που θα λαμβάνει υπόψη τις δυσμενείς μεταβολές της κλιματικής αλλαγής

Η επιστολή

Ο Αντιπεριφερειάρχης στέκεται ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή των αγροτών, τονίζοντας τον αγώνα που δίνουν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, παρουσιάζει επιγραμματικά τα προβλήματα που υπάρχουν ανά καλλιέργεια, τονίζοντας πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λύσεων, τόσο σε μακροπρόθεσμο όσο και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους.

Στην επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Χρήστος Μιχαλάκης αναφέρει:

Οι παραγωγοί μας βρίσκονται αντιμέτωποι, όλο και εντονότερα, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας έναν καθημερινό – σκληρό – αγώνα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να ενισχύσουν την ελληνική παραγωγή προϊόντων.

Φέτος οι ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σχεδόν στο σύνολο των καλλιεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι αγρότες μας βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες ζημιές, που αφορούν είτε την πλήρη καταστροφή της παραγωγής, είτε την μείωση και υποβάθμιση της ποιότητάς της. Την ίδια στιγμή ένα μέρος των εκτάσεων έχει μείνει ακαλλιέργητο λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σας αναφέρουμε επιγραμματικά τα προβλήματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί από τις ασταθείς καιρικές συνθήκες:

ΣΙΤΗΡΑ: Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της Άνοιξης και η αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία προκάλεσαν, αφενός ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής και αφετέρου έντονα πλαγιάσματα, δημιουργώντας προβλήματα στην συγκομιδή τους με κίνδυνο και την μείωση της παραγωγής.

ΒΑΜΒΑΚΙ: Στις πρώιμες σπορές και στα ελαφρώς επικλινή εδάφη παρατηρείται καθυστερημένη ανάπτυξη των φυτών λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων και των χαμηλών νυχτερινών θερμοκρασιών του Μαΐου. Στις πεδινές περιοχές όπου το 90% των εκτάσεων είναι βαμβάκι, δημιουργήθηκαν προβλήματα φυτρώματος στην καλλιέργεια και έντονες σηψιρριζίες που οδήγησαν σε συνεχείς επανασπορές.

Σε ορισμένες περιοχές τα καιρικά φαινόμενα ήταν πιο έντονα και προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη και η επανασπορά αφήνοντας εκτάσεις ακαλλιέργητες. Οι παραγωγοί ακόμη και σήμερα προσπαθούν να βγάλουν τα νερά από τα χωράφια τους για να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες για να βοηθήσουν την καλλιέργεια.

ΠΕΠΟΝΙΑ-ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ: Παρατηρείται οψίμηση, μείωση της παραγωγής και ενδεχόμενο εκτεταμένων μυκητολογικών προσβολών που οδηγούν στην αναγκαιότητα επαναλαμβανόμενων ψεκασμών, αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ενός εξαγωγικού προϊόντος της περιοχής μας. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλες της καλλιέργειες υπαίθριων κηπευτικών.

ΚΑΠΝΟΣ: Στην καλλιέργεια του καπνού διαπιστώθηκε η παραμονή των φυτών στα  καπνοσπορεία, λόγω αδυναμίας μεταφύτευσης στο χωράφι. Τα φυτά στα σπορεία μεγάλωσαν πολύ, έγιναν χλωρωτικά, εμφανίστηκαν σηψιριζίες, με αποτέλεσμα την έλλειψη φυτών προς μεταφύτευση οδηγώντας σε απόγνωση τους καπνοπαραγωγούς, εγκαταλείποντας για φέτος την καλλιέργεια. Όπου κατέστη δυνατή η μεταφύτευση, λόγω των υπερβολικών βροχοπτώσεων τα φυτά δεν αναπτύχθηκαν σωστά.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά αν και εδώ υπήρξαν σε μικρή έκταση επανασπορές και ανομοιομορφία φυτρώματος.

ΜΗΔΙΚΗ: Ο υπερβολικές βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα και στον σανό μηδικής που κόβονταν και είτε σάπιζε στο χωράφι, γιατί δεν μπορούσε να στεγνώσει η αν μαζευόταν ήταν υποβαθμισμένης ποιότητας.

ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Ο ακραίες καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε δραματική μείωση της παραγωγής και σε απόγνωση τους παραγωγούς του νομού.

ΑΜΠΕΛΙ: Εφέτος από την έναρξη της βλαστικής περιόδου έχει παρατηρηθεί μια αξιοσημείωτη ανομοιομορφία στον ρυθμό αύξησης της ετήσιας βλάστησης των πρέμνων. Παρατηρείται σημαντική διαφορά στο μήκος των κληματίδων καθώς και στο στάδιο εξέλιξης των ταξιανθιών. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν κατάλληλες για την ανάπτυξη και την μετάδοση έντονων μυκητολογικών, προσβολών (περονόσπορος ωΐδιο) με αποτέλεσμα στους περισσότερους αμπελώνες να έχει εξελιχθεί σοβαρή προσβολή από αυτές με συμπτώματα σε όλα τα μέρη του φυτού (βλαστούς, φύλλα, ανθοταξίες – τσαμπιά) με πτώσεις φύλλων και έντονες ξηράνσεις ανθοταξιών – τσαμπιών, με συνέπεια την μείωση και την υποβάθμιση της παραγωγής για όλες τις ποικιλίες, φοβούμενοι και την εκμηδένιση της φετινής παραγωγής.

ΕΛΙΑ: Διαπιστώνεται μειωμένη καρπόδεση και παρακολουθούμε τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών.

Σημειώνουμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ανά καλλιέργεια με στοιχεία του Ο.Σ.Δ.Ε. 2022 και ενώ το Ο.Σ.Δ.Ε. 2023 είναι σε εξέλιξη.

Σιτάρι Σκληρό: 33.000 στρ.

Λοιπά Σιτηρά: 30.000 στρ.

Καλαμπόκι: 47.000 στρ.

Βαμβάκι: 93.000 στρ

Μηδική: 71.500 στρ.

Καπνός: 2000 στρ.

Καρπούζια: 2200 στρ.

Δενδρώδεις καλλιέργειες: 2500 στρ.

Αμπέλια: 4350 στρ.

Με βάση όλα τα παραπάνω καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να βρεθούν λύσεις για να μπορέσουν να στηριχθούν οι αγρότες μας. Λύσεις στα πλαίσια ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για την ενδυνάμωση της ελληνικής παραγωγής, που θα λαμβάνει υπόψη τις δυσμενείς μεταβολές της κλιματικής αλλαγής. Λύσεις, όμως, που θα μπορέσουν άμεσα να ενισχύσουν αυτούς τους ανθρώπους, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους.

Είμαι, βέβαιος, πως θα ενσκήψετε με ιδιαίτερη προσοχή στην επίλυση των προβλημάτων και σε αυτή την προσπάθεια θα μας βρείτε αρωγούς, για την ταχύτερη ανακούφιση των πληγέντων.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης