Στα θρανία θα καθίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Μαΐου οι υποψήφιοι για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Α’ εξεταστικής περιόδου.
Οι εξετάσεις θα γίνουν στο 4ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» (Ζηνοδότου 4 ) και σύμφωνα με την τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι υποψήφιοι πρέπει να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο μισή ώρα νωρίτερα από την ώρα έναρξης της γραπτής εξέτασης (το Σάββατο 28-05-2022 μέχρι τις 7:30 π.μ. και την Κυριακή 29-05-2022 μέχρι τις 8:00 π.μ.) και δεκαπέντε (15) λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης της προφορικής εξέτασης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την ώρα της προφορικής τους εξέτασης από την ιστοσελίδα του 4ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» http://4lyk-trikal.tri.sch.gr.
Το έγγραφο ταυτοπροσωπίας και το Δελτίο Εξεταζομένου είναι τα δύο υποχρεωτικά έγγραφα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι στην κατοχή τους, προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο.
Επισημαίνεται ότι η είσοδος των εξεταζόμενων στο εξεταστικό κέντρο επιτρέπεται χωρίς να απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης ή βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) καθώς και βεβαίωση διενέργειας κάθε άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test).
Επίσης, οι εξεταζόμενοι οφείλουν να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του εξεταστικού κέντρου.
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ)
Το «Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας» (ΚΠΓ), το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί από την πολιτεία, είναι ένα σύστημα εξετάσεων που στοχεύει στην πιστοποίηση επάρκειας της χρήσης των εξής έξι γλωσσών: Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής.
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του συστήματος σε διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας έγινε σύμφωνα με την 6βαθμη κλίμακα του Συμβουλίου της Ευρώπης (Α1-Γ2), όπως έχουν προσδιοριστεί στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες.
Την ευθύνη για την ανάπτυξη των θεμάτων των εξετάσεων έχουν τα Τμήματα Ξένων Φιλολογιών των δυο μεγαλύτερων ΑΕΙ της χώρας: του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σκοπός του ΚΠΓ είναι η ισότιμη αξιολόγηση της γνώσης διαφόρων γλωσσών μέσω επαρκώς δοκιμασμένων και τυποποιημένων διαδικασιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν επικοινωνιακές ανάγκες στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη. Το ΚΠΓ δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον και δεν συνεπάγεται οικονομικά οφέλη.
Το ΚΠΓ είναι το μόνο σύστημα πιστοποίησης του οποίου ο επιστημονικός σχεδιασμός στηρίζεται στη διεθνή εμπειρία αλλά η εφαρμογή του δεν αγνοεί τις ελληνικές κοινωνικές συνθήκες. Οι εξετάσεις σχεδιάζονται με βάση την ελληνική πραγματικότητα και τα θέματα είναι προσαρμοσμένα στις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις ανάγκες του Έλληνα χρήστη της ξένης γλώσσας. Το ΚΠΓ δεν σχεδιάζει τις εξετάσεις του για μία γλώσσα αλλά για πολλές, με ενιαίο τρόπο και στην κάθε περίπτωση το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ο χρήστης και η κάθε γλώσσα σε άμεση σχέση με το περιβάλλον χρήσης της.
Το ΚΠΓ δεν ελέγχει την ικανότητα των ατόμων να μιλούν για την ξένη γλώσσα ή να την αναλύουν με βάση κάποια θεωρία ή κάποιο μοντέλο ανάλυσης. Ελέγχει το βαθμό της ικανότητάς τους να μιλούν και να γράφουν τη γλώσσα, αλλά και να λειτουργούν διαμεσολαβητικά, μεταφέροντας πληροφορίες από την Ελληνική στη γλώσσα στην οποία εξετάζονται. Ελέγχει επίσης το βαθμό επίγνωσης που έχουν για το πώς (με ποιον τρόπο και με ποια μέσα), η γλώσσα χρησιμοποιείται σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο.