Στην αναζήτηση τυχόν ποινικών και αστικών ευθυνών για το έργο που υλοποιείται στον Αγιαμονιώτη ποταμό στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Τρικκαίων προσανατολίζονται κάτοικοι και ο Σύλλογος «Πολιτών υπέρ των ρεμάτων “ΡΟΗ”».
Κάτοικοι και «ΡΟΗ» θεωρούν ότι το έργο υποβαθμίζει την υγεία των πολιτών των Τρικάλων και ότι θα προκληθεί θερμοκρασιακή μεταβολή από την κοπή 1.000 και πλέον υγιών δένδρων, ενώ θα προκαλέσει την καταστροφή του υγροβιότοπου με τα σπάνια είδη πανίδας που φιλοξενεί.
Για τον λόγο αυτόν, ο Σύλλογος κατέθεσε αίτηση προς το Δήμο Τρικκαίων, και προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να του δοθεί σειρά εγγράφων, σχετικά με το έργο.
Τα έγγραφα αφορούν τη μελέτη του έργου, τη διακήρυξη του Δημάρχου για την υποβολή προσφορών από εργολάβους, την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο, την περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια ή σε αρνητική περίπτωση το έγγραφο της Περιφέρειας περί απαλλαγής από Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, την άδεια κοπής δένδρων από το Δασαρχείο ή από την Πολεοδομία, την εισήγηση από τον αρμόδιο Γεωπόνο του Δήμου και τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για έγκριση της εισήγησης και άδεια κοπής των δένδρων.
Τα έγγραφα από χθες βρίσκονται στη διάθεση των νομικών εκπροσώπων του Συλλόγου, όπου θα εξεταστούν ως προς την πληρότητα τους αλλά και την ουσιαστική βασιμότητα τους και στη συνέχεια θα αποφασιστούν οι ανάλογες κινήσεις. Θα ελεγχθούν τυχόν ευθύνες όσων γνωμοδότησαν για την εκτεταμένη αποψίλωση καθώς και ευθύνες του Δασαρχείου και παντός εμπλεκόμενου προσώπου που άμεσα ή έμμεσα συνέδραμε.
Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν με την επιστολή του καθηγητή ΤΕΦΑΑ Γιάννη Κουτεντάκη προς το Δήμο Τρικκαίων, όπου μεταξύ των άλλων σημείωνε ότι : «Χάρηκα όταν διάβασα τις προάλλες ότι υπογράφτηκε σύμβαση για τον καθαρισμό του Αγιαμονιώτη ποταμού (https://trikalacity.gr/ergo-oysias-me-katharismo-toy-agiamonioti-kai-antiplimmyriki-prostasia/), ο οποίος, πράγματι, αποτελούσε τον άτυπο σκουπιδότοπο πολλών κατοίκων της έξυπνης πόλης μας. Αντ’ αυτού όμως διαπίστωσα εσχάτως την κοπή εκατοντάδων, ίσως, υγιέστατων δένδρων στην περιοχή της παλιάς γέφυρας Φλαμουλίου, τόσο στις όχθες του ποταμού όσο και δεκάδες μέτρα μακριά από αυτές, ενώ τα πάσης φύσεως σκουπίδια εξακολουθούν να παραμένουν στη θέση τους! Μέχρι και σπασμένες τηλεοράσεις μπορεί κανείς να εντοπίσει! Από πότε λοιπόν τα υγιή αυτά δέντρα που φιλοξενούσαν χιλιάδες πουλιά, έδιναν το πολύτιμο οξυγόνο τους και ομορφαίναν την περιοχή είχαν χαρακτηριστεί ως «βρομιά, ξένα και περιττά στοιχεία» που όφειλε να «καθαριστεί», προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έργο «ουσίας» όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε (26-1-2021);».
Μετά ακολούθησε και η ανακοίνωση του Συλλόγου Πολιτών υπέρ των ρεμάτων – «ΡΟΗ» καθώς και παρεμβάσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέδειξαν το θέμα και αντιδρούν σφόδρα .
Μάλιστα, στη σχετική επιστολή ο Σύλλογος σημείωνε ότι «θλιβερές και εξοργιστικές οι εικόνες που αντικρύσαμε με την δαγκάνα του εκσκαφέα να έχει «ξεκοιλιάσει» την κοίτη και τα πρανή του ποταμού Αγιαμονιώτη, επηρεάζοντας και την υδραυλική διατομή του! Ποια μελέτη μηχανικού πρότεινε την αποψίλωση 2 χλμ αυτοφυούς βλάστησης για να εξασφαλίσει αντιπλημμυρική προστασία και όχι το αντίθετο;; ποιος υπέγραψε και με τίνος υπευθύνου μηχανικού την επίβλεψη έγινε αυτή η επέμβαση στο ποτάμι; Υπάρχει άδεια του Δασαρχείου για κοπή 400 δένδρων και με ποια αιτιολογία;».
Κάτοικοι και ΡΟΗ αντιτείνουν σε υψηλούς τόνους ότι τα έργα με τη μορφή που εκτελούνται όχι μόνο αντιπλημμυρικά μπορούν να θεωρηθούν αλλά θα επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, απευθύνοντας δραματική έκκληση να σταματήσει άμεσα το έργο.
Δ. Παπαστεργίου: Όλα γίνονται νόμιμα
Την υλοποίηση του έργου υπεραμύνθηκε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, κάνοντας λόγο για ένα αντιπλημμυρικό έργο που έχει ως στόχο την προστασία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
«Όλα έγιναν νόμιμα – περιβαλλοντικές μελέτες, κόψιμο δένδρων. Εμείς που κόβουμε τα δένδρα, δε τα αγαπάμε λιγότερο από αυτούς που αυτή τη στιγμή αντιδράνε. Όμως, αν αύριο πλημμύριζε η πόλη των Τρικάλων, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα απολογούνταν, διότι δεν έπραξε αυτό που όφειλε να πράξει» ανέφερε με έμφαση.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι ο Ληθαίος και ο Αγιαμονιώτης ποταμός είχαν να καθαριστούν 40 χρόνια, λέγοντας «εμείς που έχουμε την ευθύνη της πολιτικής προστασίας οφείλουμε να υλοποιήσουμε και έργα για την προστασία των πολιτών. Το κομμάτι που καθαρίζεται και γίνεται το έργο είναι η μόνη αντιπλημμυρική δίοδος για την πόλη. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν πλημμύρισε ο Ληθαίος και ο Αγιαμονιώτης δε σημαίνει ότι δε θα συμβεί. Και στην Καρδίτσα ο Καράμπαλης μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν είχε πλημμυρίσει, όμως συνέβη με τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι εκεί που κόβονται δένδρα, στο πλαίσιο υλοποίησης του αντιπλημμυρικού έργου, γίνονται δενδροφυτεύσεις κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού, όπου επιτρέπεται.
«Αγαπάμε τα δένδρα, όμως αγαπάμε ακόμα πιο πολύ τις ζωές των κατοίκων και αυτές οφείλουμε να διαφυλάξουμε» πρόσθεσε.