Nature

Τήρηση απλών κανόνων

Η πτώση της θερμοκρασίας συνεπάγεται αύξηση των πυρκαγιών σε οικείες, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται διάφορα θερμαντικά μέσα, όπως σόμπες, τζάκια κλπ τονίζουν πυροσβέστες.
Τις ημέρες που διανύουμε η πτώση της θερμοκρασίας απαιτεί αυξημένη χρήση θερμαντικών μέσων, που σημαίνει αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης φωτιάς, η οποία μπορεί να προκαλέσει απλή αναστάτωση, αλλά και να απειλήσει ζωές επισημαίνουν πυροσβέστες.
Ασφαλώς, η λύση δεν είναι η αποφυγή χρήσης εγκεκριμένων θερμαντικών μέσων ή ακόμη χειρότερα η απαγόρευσή τους υπογραμμίζουν πυροσβέστες, σημειώνοντας ότι η λύση είναι η σωστή διαχείρισή τους και προσθέτουν πως δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για την χρήση των μέσων αυτών, αλλά μόνο τήρηση ορισμένων απλών κανόνων. Επίσης, πυροσβέστες τονίζουν πως το 90% των πυρκαγιών σε σπίτια οφείλεται σε τζάκια, λόγω της κακής του χρήσης, αλλά και της κακής του κατασκευής και επισημαίνουν ότι δεν πρέπει οι πολίτες να ψήνουν συχνά στο τζάκι και τουλάχιστον σε ετήσια βάση, χρειάζεται καθαρισμός από ειδικά συνεργεία και εργαλεία, καθώς επίσης και η χρήση πλέγματος όταν αυτό καίει.
Αν εκδηλωθεί πυρκαγιά, πυροσβέστες υπογραμμίζουν πως το πρώτο που επιβάλλεται να γίνει είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας και η άμεση κλήση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης, να κλείσουν οι πόρτες, ώστε να μην εξαπλωθεί ο καπνός και αν γίνει προσπάθεια κατάσβεσης από τους ιδιοκτήτες ή τους ενοίκους, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί με πυροσβεστήρες και όχι με νερό, διότι θα δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα με προφανείς κινδύνους για τους ανθρώπους.
Φωτιές από τζάκι ή και σόμπα πολλές φορές είναι κρυφές και τις αντιλαμβάνονται οι γείτονες και όχι οι κάτοικοι του σπιτιού ή του διαμερίσματος, οπότε όταν δεν υπάρχει επαρκής μόνωση της καμινάδας και καλή κατασκευή, όλο το πυροθερμικό φορτίο (θερμότητα) διοχετεύεται στον χώρο μεταξύ στέγης και οροφής, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται τα ξύλινα υποστηρίγματα της στέγης, που από κάποιο σημείο και μετά αναφλέγονται.
Συμβουλές για ασφαλή θέρμανση
Πυροσβέστες, για πολλοστή φορά, δίνουν τις κάτωθι συμβουλές προς τους πολίτες, που αν ακολουθηθούν θα αποφευχθούν περιστατικά που καταστρέφουν περιουσίες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων:
-Αν χρησιμοποιείτε τζάκι ή σόμπα καυσόξυλων μη ρίχνετε ποτέ εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κλπ.
-Τοποθετήστε τις σόμπες των καυσόξυλων πάνω σε μεταλλικές βάσεις ‘Όταν αφαιρείτε την στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.
– Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα,
-Μην αφήνετε ακόμη μικροαντικείμενα, στο πρεβάζι στο τζάκι.
 Χρησιμοποιείτε πάντα το προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα πυρασφάλειας,
 – Αν χρησιμοποιείται σόμπα πετρελαίου να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ
 Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής πετρελαίου. -Ποτέ να μην βάζετε πετρέλαιο στην σόμπα όταν είναι σε λειτουργία (αναμμένη) ή ζεστή. -Ποτέ μην προσπαθήστε να ανάψετε τη σόμπα πετρελαίου, όταν μέσα στο καυστήρα της έχει πέσει περισσότερη ποσότητα καυσίμου.
 Αν χρησιμοποιείτε σόμπα υγραερίου κατά το άναμμα αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης να βάζετε και το μπουτόν στην ανάλογη θέση. Κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης και επίσης βάζετε το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
 Μην ξεχνάτε πως οι πολλοί τύποι σομπών υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.
 Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι ποτέ τσακισμένος.
 Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι.
 Διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.
 Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο.
 Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
 Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, ρούχα, πολυθρόνες κλπ.
 Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ’ αυτή ρούχα για στέγνωμα.
 Μην την τοποθετείτε κοντά σε έπιπλα, κουρτίνες και άλλα εύφλεκτα είδη.
 Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα και κυρίως μην καπνίζετε. Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κλπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα. -Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη. Αερίστε καλά το χώρο. Κατόπιν ανοίξτε λίγο την βαλβίδα της φιάλης και προσπαθήστε να εντοπίσετε το σημείο διαρροής. Η διαρροή υγραερίου εντοπίζεται αν παρατηρηθεί «πάχνη» γύρω από την φιάλη υγραερίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More