Τι αέρα αναπνέουμε; Σε ποια επίπεδα βρίσκεται η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρικκαίων; Ποιες ώρες την ημέρα και σε ποιες περιοχές καταγράφεται υψηλότερο φορτίο και ποιους μήνες συμβαίνει αυτό;
Ερωτήματα που πλέον μπορούν να απαντηθούν και να δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση, για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν καθώς μετακινούνται μέσα στην πόλη.
Αυτό γιατί, από τον περασμένο χειμώνα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία εγκατέστησε αισθητήρες στο Μύλο Ματσόπουλο, το Μουσείο «Τσιτσάνη», στο Δημαρχείο και στο Αντλιοστάσιο.
Όπως ανέφερε ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Τρικκαίων κ. Γιώργος Χρυσόμαλλος «οι μετρήσεις παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο στον χάρτη της εφαρμογής Envi4All και δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή των Τρικάλων».
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόμμαλο η πόλη των Τρικάλων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 4η θέση των αστικών πόλεων με καλής ποιότητας αέρα.
«Σε αυτό βοηθάει πολύ το υδάτινο στοιχείο και το πράσινο που υπάρχει» ανέφερε.
Μέχρι στιγμής, οι μετρήσεις αυτές γίνονται πιλοτικά, ωστόσο μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής, ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την παρακολούθηση της ρύπανσης με απώτερο στόχο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών από τυχόν αυξημένα επίπεδα ρύπανσης κυρίως οφειλόμενα στην αιθαλομίχλη.
Μάλιστα από τη νέα χρονιά θα τοποθετηθεί δίκτυο αισθητήρων, για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα εντός των αιθουσών διδασκαλίας σε Δημοτικό Σχολείο των Τρικάλων.
«Βλέπουμε ότι σε ένα σχολείο, οι αίθουσες δεν έχουν το ίδιο επίπεδο φορτίου, διότι αυτό οφείλεται στον προσανατολισμό που έχουν οι σχολικές αίθουσες. Έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμια δημοσιευμένες ιατρικές μελέτες, ότι όταν υπάρχει επιβαρυμένο φορτίο στο περιβάλλον μιας σχολικής αίθουσας, τότε λόγω αύξησης του αερομεταφερόμενου υιικού δυναμικού υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός παιδιών τα οποία νοσούν. Μην ξεχνάμε ότι κυρίως οι υιοί είναι αερομεταφερόμενοι και έχουν ως μέσο μεταφοράς τα σταγονίδια του αέρα. Αυτό λοιπόν που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας παρακολούθησης συνθηκών, εντός της αίθουσας, είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και η μείωση του υικού φορτίου στον αέρα της αίθουσας, μέσω καλύτερου και στοχευμένου εξαερισμού. Από το Σεπτέμβριο θα έχουμε στα χέρια μας και τα στοιχεία» σημείωσε.
Παράλληλα, μέσω γραπτού μηνύματος θα ενημερώνει τις ευπαθείς ομάδες για την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Περισσότερα στην έντυπη έκδοση…