Το ρεύμα «απειλεί» το νερό

Μη διαχειρίσιμη είναι πλέον αύξηση του ενεργειακού τους κόστους για τις ΔΕΥΑ, αφού ασκείται μεγάλη οικονομική πίεση με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Μάλιστα, η   Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) τονίζει ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη και ζητά τη μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6%.

Στο πλαίσιο αυτό και με την οικονομική πίεση που ασκείται στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, χθες, επισκέφθηκε τα Τρίκαλα η διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ κα Όλγα Κουτσελίδου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Τρικάλων κ. Άκη Αναστασίου για συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης από το ενεργειακό κόστος.

«Το ενεργειακό έχει αναδειχθεί στο σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή, οι ΔΕΥΑ και αυτό που λέμε, δίχως ίχνος υπερβολής είναι ότι το ρεύμα «απειλεί» το νερό και αυτό εντείνεται με τον καιρό.  Οι ΔΕΥΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει τίποτα και καμία ενίσχυση, παρά μόνο την οριζόντια ενίσχυση που δόθηκε στις επιχειρήσεις. Όμως, είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις διότι λειτουργούν εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, αφαλατώσεις και καταναλώνουν πολύ ρεύμα» τόνισε η κα. Κουτσελίδου.

Όπως σημείωσε «αυτή τη στιγμή έχουν υψηλές καταναλώσεις που τις επιβαρύνουν σημαντικά, χωρίς όμως να έχουν μετακυλήσει το υψηλό κόστος, στον καταναλωτή, διότι κεντρική επιλογή τους είναι ως κοινωφελείς επιχειρήσεις να μην επιβαρύνουν τους δημότες τους. Είναι ανταποδοτικές επιχειρήσεις, τα έσοδα τους προέρχονται από τους λογαριασμούς τους, δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις και πρέπει να τα βγάλουν πέρα με βάση τα έσοδα τους».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΥΑ έχει αναδείξει το πρόβλημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, διότι αντιλαμβανόμασταν ότι έρχονταν το ενεργειακό κόστος, αλλά μέχρι στιγμής δεν λάβαμε κάποια ενίσχυση που θα κάλυπτε αυτό το κόστος.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α ζητά :

  • Την αύξηση των αναδρομικών  από τον Ιανουάριο του 2022 όπως έγινε με άλλους κλάδους, η επιδότηση ώστε να καλυφθεί το κόστος που δημιουργήθηκε από την ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021 για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.
  • Για τις Δ.Ε.Υ.Α., τους φορείς οι οποίοι επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες, που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο.
  • Να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και δράσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας με σκοπό την ιδιοκατανάλωση.

 

Το ρεύμα «απειλεί» το νερό Το ρεύμα «απειλεί» το νερό Το ρεύμα «απειλεί» το νερό

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης