Να «τρέξει» όλες τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου στη Θέση «Παναγιά» στο Ρίζωμα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων,, στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.
Ως γνωστόν, η ιαματική πηγή στο Ρίζωμα έχει αναγνωριστεί επισήμως με το ΦΕΚ 3047/Β/27-07-2018.
Το θέμα εισηγήθηκε ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου κ. Χάρης Καλλιάρας, λέγοντας ότι ο Δήμος είναι σε πολύ καλό στάδιο και είμαστε πολύ μπροστά σε σχέση με όσα όριζε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το Δ.Σ. θα πρέπει να επικυρώσει τα όσα έχουμε αποφασίσει.
Κατά τον κ. Καλλιάρα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατοχυρώνεται στο Δήμο Τρικκαίων το δικαίωμα να αξιοποιήσει την πηγή για τα επόμενα 10 χρόνια, αφαιρώντας το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να διεκδικήσει το χώρο.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Κρεμμύδας επανάλαβε τη θέση της παράταξης του, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ζήτημα, ακόμα και ένα ισχύσει ο εν λόγω νόμος, τα χρηματοδοτικά σχήματα που θα προκύψουν.
«Εάν είναι να μπούμε στη διαδικασία, χωρίς να έχουμε τα χρήματα να το αξιοποιήσουμε, τότε είναι “δώρον άδωρο”» τόνισε ο κ. Κρεμμύδας.
Στις ενέργειες που «έτρεξε» η δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση της πηγής στάθηκε, στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Όπως είπε «από τη στιγμή που εκπονήσαμε την μελέτη, είμαστε έτοιμοι. Όμως, αυτό που απουσιάζει είναι το χρηματοδοτικό σχήμα. Ποιες λύσεις υπάρχουν; Η πρώτη είναι να είχαμε χρήματα, αλλά δεν έχουμε. Η δεύτερη λύση θα ήταν ένα ιδιώτης που θα προχωρούσαμε σε μια σύμπραξη και η τρίτη λύση που είναι η καλύτερη να βρίσκαμε χρήματα, ώστε να το κατασκευάσουμε» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι αύριο 3/6 θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της νεοσύστατης Εταιρείας “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ” (ΙΠΕ).
Ο ιδρυόμενος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση, αξιοποίηση και διαχείρισή τους. Κεντρική επιδίωξη του Υπουργείου Τουρισμού είναι η ανάπτυξη του ιαματικού-θερμαλιστικού τουρισμού ή τουρισμού ευεξίας στη χώρα, που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες, θα ενισχύσει την αειφορική διαχείριση των ιαματικών πηγών, θα συμβάλλει στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο ΑΕΠ και την εξωστρέφεια της χώρας.
Απώτερος στόχος είναι η επίτευξη ολιστικής και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και η υποστήριξη της επίτευξης των στόχων της περιφερειακής ανάπτυξης.