Τρικαλινός “κούρεψε” το δάνειο του και με επιδότηση από το Κράτος!

Μια σημαντική είδηση που αφορά το “κούρεμα” πρώτης κατοικίας με δικαστική απόφαση φέρνει στο προσκήνιο ο “Πρωινός Λόγος”. Πρόκειται για την περίπτωση ενός τρικαλινού, ο οποίος ήταν άνεργος και το δικαστήριο αποφάσισε να του “κουρέψει” το δάνειο, αλλά και στο ποσό που έμεινε να υπάρχει επιδότηση στο 50% από το ίδιο το Κράτος!

Όπως μας εξήγησε ο δικηγόρος του τρικαλινού δανειολήπτη κ. Απόστολος Τσαντήλας ήταν μια σημαντική απόφαση που είναι οδηγός και για άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Όπως τόνισε έχει να κάνει με ανθρώπους που είναι σε ιδιαίτερη δυσχερή οικονομική θέση ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Τσαντάλα θα πρέπει όσοι τρικαλινοί βρίσκονται στο “κόκκινο” να τρέξουν, διότι πλέον τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Ενώ το πρόγραμμα βοηθά και επιχειρηματίες που το χρέος τους είναι μέχρι 100.000 ευρώ.

Τέλος ο νόμος “Κατσέλη” στις 31 Ιουλίου

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τους τρικαλινούς που θέλουν να μπουν στον νόμο “Κατσέλη” για να σώσουν την πρώτη τους κατοικία. Μέχρι 31 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα από εκεί και πέρα το καθεστώς αλλάζει.

Ο Ν.4605/19 , ως διάδοχος του ‘’πολυφορεμένου’’ Ν.3869/10 (Νόμος Κατσέλη) προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας των αιτούντων δανειοληπτών μέσω ειδικής πλατφόρμας και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Yπόλοιπο οφειλής για στεγαστικά προϊόντα μέχρι 130.000 Ε ανά πιστωτή και 100.000 Ε για επιχειρηματικά
  • Κόκκινο προϊόν μέχρι 31/12/2018
  • Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας μέχρι 250.000 Ε και 175.000 Ε αντίστοιχα για τα επιχειρηματικά
  • Αξία υπόλοιπης περιουσίας δανειολήπτη, συζύγου και προστατευόμενων μελών (αν υπάρχουν) μέχρι 80.000 Ε (συμπεριλαμβανομένων τυχόν οχημάτων)
  • Δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία
  • Καταθέσεις δανειολήπτη, συζύγου και προστατευόμενων μελών μέχρι 15.000 Ε
  • Να μην έχει απορριπτική απόφαση ο δανειολήπτης του Ν.3869/10 λόγω δόλου
  • Εισοδηματικά κριτήρια: 12.500 E για τον άγαμο, 21.000 Ε για τον έγγαμο, προσαυξημένα κατά 5000 Ε ανά τέκνο .

Εφόσον ο δανειολήπτης δεν πληρεί έστω και μια προϋπόθεση δεν μπορεί να ενταχθεί στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας και να λάβει τη βεβαίωση επιλεξιμότητας, ώστε εν συνεχεία να μπορέσει να ρυθμίσει μέσω πλατφόρμας με τον πιστωτή του και μάλιστα (σε κάποιες περιπτώσεις και με συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια) και με επιδότηση μέρους της μηνιαίας του δόσης (μέχρι 50% για τα στεγαστικά, μέχρι 30% για τα επιχειρηματικά) .

Και ενώ ο νόμος μέχρι στιγμής δεν έχει επαληθεύσει τις αρχικές (αισιόδοξες) προβλέψεις περί υπαγωγής πολύ μεγάλου αριθμού οφειλετών στις ευεργετικές του διατάξεις – λόγω των ιδιαιτέρως αυστηρών κριτηρίων υπαγωγής που αναφέρθηκαν ανωτέρω-, το τελευταίο διάστημα και δη εν μέσω πανδημίας πολλοί δανειολήπτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις υπέβαλαν αιτήσεις και – με την ολοκλήρωση άντλησης στοιχείων και τη συμπλήρωση των αιτήσεών τους – έλαβαν τις σχετικές βεβαιώσεις επιλεξιμότητας…

Να τονισθεί εδώ ότι όσοι δανειολήπτες δεν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις και συνεπώς δεν μπορούν να κριθούν επιλέξιμοι στα πλαίσια της πλατφόρμας του Ν.4605/19, μπορούν  (με τα δεδομένα τα σημερινά) να συμφωνήσουν διμερώς με το πιστωτικό ίδρυμα κατόπιν διαπραγματεύσεως (μείωση δόσης, μείωση επιτοκίου, διαγραφή τόκων ή και κεφαλαίου κατά περίπτωση – προφίλ οφειλέτη) ή η προσφυγή στην τραπεζική διαμεσολάβηση (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μόνο ένα τραπεζικό ίδρυμα έχει ενεργό τμήμα διαμεσολάβησης) .

Παράλληλα – και ακριβώς γιατί ο Ν.46505/19 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα -, ανακοινώθηκε και νέο πρόγραμμα υποστήριξης, στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί για συγκεκριμένο διάστημα μέρος των μηνιαίων δόσεων για όσους οφειλέτες αποδεδειγμένα πλήττονται από τον covid -19 και έχουν τραπεζικά προϊόντα που συνδέονται με την πρώτη τους κατοικία.

Το πιο σημαντικό δε είναι ότι ο νέος αυτός μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους δανειολήπτες κόκκινους (ανεξάρτητα από το πότε ΄΄κοκκίνισε’’ το προϊόν τους), αλλά και τους πράσινους – συνεπείς δανειολήπτες που αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημία (αποτελούσε όλο αυτά τα χρόνια πάγιο αίτημα η λήψη μέτρων όσων στερούνταν προκειμένου να παραμένουν – παρά την κρίση και τη μείωση των εισοδημάτων τους – συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις) .

 

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης