Τον ετήσιο απολογισμό της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ) για το 2022 και τον ετήσιο προγραμματισμό για το τρέχον έτος ενέκρινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων.
Μέσα στους στόχους της ΠΑΔΥΘ για το 2023 είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών μετατροπής της ΜΕΑ σε ΜΑΑ και την έναρξη εργασιών κατασκευής του μεγάλου έργου υποδομών, όπως η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας και να τεθεί σε λειτουργία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής των υποδομών και προμήθειας λοιπού εξοπλισμού, για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμου Τρικκαίων, να ξεκινήσει η κατασκευή των Πράσινων Σημείων , καθώς και η ανάπτυξη του δικτύου Βιοαποβλήτων των Δήμων: Τρικκαίων, Καρδίτσας, Πύλης & Μουζακίου που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και το Ελληνικό Δημόσιο.
«Το χρηματοδοτικό σχέδιο των παραπάνω έργων, απαιτεί επιπλέον την καταβολή ίδιων πόρων από την πλευρά του φορέα, για την κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας , οι οποίοι αφορούν κυρίως την καταβολή μη επιλέξιμου για συγχρηματοδότηση ΦΠΑ και το τμήμα της ηλεκτροπαραγωγής που προέρχεται από την εκμετάλλευση του βιοαερίου και το οποίο αποτελεί κρατική ενίσχυση» τονίζεται στη σχετική εισήγηση, σημειώνοντας ότι «στη Δυτική Θεσσαλία (Π.Ε. Καρδίτσας και Π.Ε. Τρικάλων) δεν έχει ολοκληρωθεί το απαιτούμενο δίκτυο υποδομών όπως επιβάλλεται από τη Νομοθεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων».
Μελέτες για Πράσινα Σημεία
Σε ό,τι αφορά στα υποψήφια συγχρηματοδοτούμενα έργα από αρχές του έτους 2019 και μέχρι το μήνα Μάϊο του 2020 ο φορέας είχε προχωρήσει με ίδια χρηματοδότηση στη σύνταξη μελετών ωρίμανσης, για έργα πρώτης προτεραιότητας σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ.
Πρόκειται για τις μελέτες ωρίμανσης της κατασκευής των Πράσινων Σημείων στους Δήμους Τρικκαίων, Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων, Μετεώρων, Πύλης- Μουζακίου , Φαρκαδόνας.
«Έχοντας ως αφετηρία το έτος 2019, ο φορέας έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει μέσα στο έτος 2020 στην ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών ωρίμανσης, τεχνικές εκθέσεις δημιουργίας τόσο των πράσινων σημείων όσο και του συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων , καθώς και των λοιπών μελετών (προσδιορισμός εσόδων -εξόδων , ΥΓΟΣ κλπ) γεγονός το οποίο επέτρεψε στους Δήμους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να υποβάλουν προτάσεις στην αρμόδια Διαχ/κή Αρχή , προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν για την κατασκευή των έργων «Πράσινα Σημεία» και την ανάπτυξη του δικτύου συλλογής στην πηγή Βιοαποβλήτων . Της ανάπτυξης δικτύων ΔσΠ Διακριτών ρευμάτων ανακυκλώσιμων αποβλήτων στη Δυτική Θεσσαλία» τονίζεται.
Και σημειώνεται ότι «η εκπόνηση του ΕΣΔΑ 2020 – 2030 αποτυπώνει ανάγλυφα την ενσωμάτωση των στόχων για οργάνωση διακριτών ρευμάτων, ιδίως βιοαποβλήτων, προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση (55% το 2025 και 60% το 2030), αύξησης του ποσοστού ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας (65 % το 2025 και 70 % το 2030), καθώς και μείωση των υπολειμματικών ΑΣΑ που καταλήγουν σε ταφή (< 10 % για το 2030). Για την επίτευξη αυτών των στόχων με χρονικό ορίζοντα το έτος 2025 θα πρέπει Περιφέρειες , Δήμοι και ΦΟΔΣΑ να αναπτύξουν τις κατάλληλες δράσεις» .