Φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον, με τα χρέη και την περιορισμένη ρευστότητα να αποτελούν μείζον ζήτημα εκφράζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Οι μικρομεσαίοι Τρικαλινοί επιχειρηματίες ζουν με τον εφιάλτη του λουκέτου, ως αποτέλεσμα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την κοινωνία.
«Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο χρόνια ενεργειακής, οι μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Μπήκαμε σε ρυθμίσεις, σε επιδοτήσεις αλλά αυτά δε λύνουν λύσεις, ούτε απαντήσεις στο πρόβλημα» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων Βαγγέλης Αγγελάκης
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με την εκποίηση της περιουσίας τους.
«Μέσα σε όλα αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις τράπεζες και τα funds που θα πλειστηριάσουν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια μας, ακόμα και μετά τις εκλογές» τόνισε.
Ο κ. Αγγελάκης ζήτησε η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου να σκύψει με ρεαλισμό στα προβλήματα.
Σύμφωνα με την ΓΣΒΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πέραν της γενικότερης αβεβαιότητας ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 6,5%, αντιμετωπίζει άμεσο και πραγματικό κίνδυνο διακοπής της δραστηριότητάς του. Το ποσοστό αποτελεί το χειρότερο που έχει καταγραφεί. Τα προβλήματα ρευστότητας και υπερχρέωσης τα οποία καταγράφουν κυρίως οι μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς και οι επιχειρήσεις εστίασης αποτελούν βασικό παράγοντα που επηρεάζει τη βιωσιμότητά τους.
Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θεωρεί πως οι συνέπειες του πληθωρισμού είναι αρνητικές, με σημαντικότερες τη μείωση της ζήτησης προϊόντων από τους τελικούς καταναλωτές (67%), την αύξηση του ανταγωνισμού με τις άλλες επιχειρήσεις (45,2%), την αδυναμία εύρεσης πρώτων υλών (40%), την αναστολή επενδυτικών αποφάσεων (38,5%), την αύξηση των οφειλών προς το δημόσιο (38,5%).