Nature

Υψηλό επίπεδο

Σε υψηλό επίπεδο έχει διαμορφωθεί ο πήχης της µμοριοδότησης για την ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης σύµφωνα µε γεωπόνους, καθώς εκτιμάται πως ασφαλείς θα πρέπει να αισθάνονται οι παραγωγοί που συγκεντρώνουν περίπου 70 µόρια.
Όσον αφορά την έναρξη της αξιολόγησης των φακέλων των υποψηφίων για ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα, τίποτα δεν υπάρχει ακόμη, οπότε σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αξιολογητές των Περιφερειακών Ενοτήτων(ΠΕ).
Στον ν. Τρικάλων, μέχρι και στις 18 Οκτωβρίου, που έληγε η προθεσμία υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας, είχαν κατατεθεί 137 φάκελοι.
Τα Σχέδια Βελτίωσης
Στόχος του μέτρου είναι ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η βελτίωση της συνολικής τους επίδοσης, μέσω της καλύτερης χρήσης των συντελεστών παραγωγής συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέων τεχνολογιών – καινοτομιών, με στόχο τη στροφή προς την ποιότητα, τα βιολογικά προϊόντα και τη διαφοροποίηση της εκμετάλλευσης σε τομείς όπως τα μη εδώδιμα (non-food) και ενεργειακά φυτά και βελτιώνοντας το καθεστώς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσον αφορά το περιβάλλον, την εργασιακή ασφάλεια, την υγιεινή και την καλή διαβίωση των ζώων.
Προσαύξηση
Υπενθυμίζεται πως για την Προγραμματική Περίοδο 2015-2020 προβλέπεται προσαύξηση του ποσοστού ενισχύσεων κατά 20% για φακέλους νεοεισερχόµενων αγροτών, βιοκαλλιεργητών, οµάδων παραγωγών και επενδυτών σε µειονεκτικές περιοχές που εντάσσονται σε Σχέδια Βελτίωσης. Αυτό σηµαίνει πως αν κάποιος δικαιούχος ετοιμάσει φάκελο για Σχέδιο Βελτίωσης και δικαιούται αρχικά 40% κάλυψη δαπανών, τότε µε την ιδιότητα του νεοεισερχόµενου (είναι ενεργός αγρότης για τουλάχιστον 5 χρόνια) θα επιδοτηθεί τελικά για το 60% των δαπανών.
Συγκεκριµένα, τα ποσοστά που προβλέπονται για την ενίσχυση δικαιούχων Σχεδίων Βελτίωσης προσαυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες µονάδες, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασµένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 90%, στις κάτωθι περιπτώσεις:
-Νέοι αγρότες, υπό την έννοια ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί και δραστηριοποιούνται στο γεωργικό τοµέα κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης
-συλλογικές επενδύσεις και ολοκληρωµένα έργα, συµπεριλαµβανοµένων αυτών που συνδέονται µε συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών,
-περιοχές που αντιµετωπίζουν φυσικά και άλλα ειδικά µειονεκτήµατα,
-επενδύσεις που συνδέονται µε πράξεις δυνάµει των άρθρων 28 (γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιµατικές ενισχύσεις) και 29 (βιολογική γεωργία).
-πράξεις που λαµβάνουν στήριξη στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συµπράξεων Καινοτοµίας (ΕΣΚ)
Η προσαύξηση αυτή εφαρµόζεται στα ακόλουθα ποσοστά:
α) στο 50% των δαπανών της επιλέξιµης επένδυσης στις λιγότερο αναπτυγµένες περιφέρειες και σε όλες τις περιφέρειες των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ για την περίοδο 2007-2013 ήταν µικρότερο του 75% του µέσου όρου της ΕΕ-25 για την περίοδο αναφοράς, αλλά των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ ήταν µεγαλύτερο του 75% του µέσου ΑΕγχΠ της ΕΕ-27.
β) στο 75% του ποσού των επιλέξιµων δαπανών στα µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους
γ) στο 40% των δαπανών των επιλέξιµων επενδύσεων στις άλλες περιφέρειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More