Nature

Χαμηλότερη φορολόγηση;

Ίσως υπάρξει χαμηλότερη φορολόγηση για τους αγρότες που ανήκουν και δραστηριοποιούνται σε συνεταιρισμούς, αναφέρουν γεωπόνοι.
Είναι κάτι που το ζητάνε εδώ και χρόνια οι συνεταιριστές, τονίζοντας πως θα είναι ένα πρώτης τάξης κίνητρο για να ενταχθούν γεωργοί και κτηνοτρόφοι σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και κυρίως να διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσα απ’ αυτούς.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνεταιριστές, μόλις το 11,3% της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, με τζίρο 1,2 δις ευρώ παράγουν οι συνεταιρισμοί, όταν σε άλλες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 60%.
Όμως, υπάρχουν παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών και συμπερασμάτων από τη δράση των συνεταιρισμών, όπως εδώ στον Νομό μας, με την ΕΑΣΤ Τρικάλων και την ΕΑΣ Καλαμπάκας. Αξίζει να τονιστεί πως οι ισχυρότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί παγκοσμίως βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.
Στήριξη
Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και το τρέχον επιδοτούνται οι ομάδες παραγωγών και οι ενώσεις ομάδων.
Επίσης, κίνητρα για ίδρυση ομάδων παραγωγών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα δίνει ο νέος Κανονισμός 1305/2013 που αφορά τα προγράμματα αγροτικής Ανάπτυξης (δεύτερος Πυλώνας) της νέας ΚΑΠ 2014-2020.
Η στήριξη παρέχεται σε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών οι οποίες αναγνωρίζονται επίσημα από την αρμόδια αρχή των κρατών μελών με βάση επιχειρηματικό σχέδιο. Καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις για πέντε έτη κατ’ ανώτατο όριο από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα ή η οργάνωση παραγωγών, με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο.
Επιπλέον, παρέχεται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εγγυήσεις, η δυνατότητα στους γεωργούς να διαπραγματεύονται συλλογικά τις συμβάσεις για την προμήθεια ελαιολάδου, βοείου κρέατος, σιτηρών και ορισμένων άλλων προϊόντων αροτραίων καλλιεργειών. Η Επιτροπή θα παράσχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με πιθανά ζητήματα που αφορούν το δίκαιο του ανταγωνισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More