Nature

Ψήφισαν κυρίως με βάση την ιδεολογία

Η ιδεολογική και η κομματική τοποθέτηση του κάθε Δημοτικού Συμβούλου “καθοδήγησαν” κυρίως τις ψήφους τους στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, στο Δημαρχείο.

Η σύγκληση πραγματοποιήθηκε με έναν σκοπό και ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη, την έκφραση άποψης του Σώματος επί του νέου νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης», που έχει δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών(ΥΠΕΣ).

Έτσι, τις τέσσερις προτάσεις που κατατέθηκαν συνολικά, δεν τις ψήφισαν οι Σύμβουλοι βάσει συνδυασμού, αλλά βάσει των πολιτικών τους πεποιθήσεων, καθώς οι παρατάξεις στο Σώμα δεν είναι αμιγώς κομματικές, πλην μίας, της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Συζήτηση

Πριν την κατάθεση των προτάσεων προηγήθηκε συζήτηση, κατά την οποία αρχικά ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας ενημέρωσε πως μάλλον θα δοθεί παράταση στην διαβούλευση του νομοσχεδίου για δύο μήνες, οπότε το θέμα θα επανέλθει στο Σώμα, ενώ τόνισε πως έχει και πολλά θετικά σημεία, όπως η ορεινότητα.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο σύμβουλος Γιάννης Κουτσονάσιος δήλωσε πως επειδή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει ποσοστά στην αυτοδιοίκηση, φέρνει νόμο έκτρωμα, προκειμένου να επιτύχει μπαχαλοποίηση και διακήρυξε πως όλα τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια, πρέπει να ζητήσουν απόσυρση του νόμου, ενώ τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής.

Αμέσως μετά μίλησε ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαφώνησε με τον κ. Κουτσονάσιο, δηλώνοντας υπέρ της απλής αναλογικής, αναφέροντας παράλληλα πως υπάρχουν πολλά σημεία στο νομοσχέδιο που τον βρίσκουν σύμφωνο.

Ο σύμβουλος της συμπολίτευσης Κώστας Κρούπης, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, σημείωσε πως υπάρχουν σημεία στο νομοσχέδιο που χρήζουν βελτίωσης και τόνισε, απαντώντας στον κ. Κουτσονάσιο, πως συλλήβδην δεν μπορεί να απορρίπτουμε τα πάντα.

Παίρνοντας τον λόγο ο σύμβουλος της συμπολίτευσης Νίκος Τόλιας σημείωσε πως τα Δημοτικά Συμβούλια δεν είναι Βουλή, οπότε καλό είναι να γίνεται σύνθεση απόψεων, μέσω της απλής αναλογικής, αρκεί αυτή να μην αλλοιώνει την εκπροσώπηση, όπως φαίνεται πως γίνεται στο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του Σώματος Χρήστος Νάκος, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως από τον νόμο αναμένοντας έσοδα και αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και να μην προβλέπονται κοινότητες δύο ταχυτήτων, όμως, επισήμανε πως θετικό είναι το κοινό ψηφοδέλτιο.

Κατά της απλής αναλογικής τάχθηκε ο σύμβουλος της συμπολίτευσης Σταύρος Ζιάκας.

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μυροφύλλου Γιώργος Ράπτης, ο οποίος τόνισε πως σε τέτοια ζητήματα προέχει η τοπική αυτοδιοίκηση και όχι η κομματική “ομπρέλα” .

Προτάσεις

Κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις προς ψήφιση:

1) Η πρώτη του Δημάρχου, που ήταν της ΠΕΔ, η οποία ζητάει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να γίνει διαβούλευση.

2)Η πρόταση του κ.  Κρούπη, η προσέθεσε στη πρόταση της ΠΕΔ, την στήριξη στην απλή αναλογική.

3)Η πρόταση του κ. Κουτσονάσιου, που υιοθέτησε αυτή της ΚΕΔΕ:

-Να απορριφθεί στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου, και να επιστραφεί στον Υπουργό ως απαράδεκτο ,

-Να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

-Να ζητήσει την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση.

4)Η πρόταση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αποστόλη  Ζάχου, με συμφωνία στην απλή αναλογική και τις εξής προτάσεις:

Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας για την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

-Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική και έμμεση φορολογία.

-Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

-Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους και περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα. Ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

-Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λπ.

Τελικά, στην ψηφοφορία κατά την οποία ψήφισαν 24 Σύμβουλοι, η 1η έλαβε 12, οπότε πέρασε με σχετική πλειοψηφία, η 2η έλαβε 3, η 3η έλαβε 8 και η 4η έλαβε 1.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More