Nature

Άμεση λήψη μέτρων στήριξης

Την λήψη άμεσων μέτρων ανάταξης της αγοράς ζητούν έμποροι από την πολιτεία, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη για πάρα πολλά καταστήματα.
Το εμπόριο και γενικά η οικονομία δεν μπορούν να περιμένουν το τέλος της ύφεσης, όποτε αυτό έρθει, αλλά χρειάζονται στήριξη και μάλιστα άμεσα με “ενέσεις” ρευστού στην αγορά, τονίζουν έμποροι, επισημαίνοντας πως η συρρίκνωση στον κύκλο εργασιών των καταστημάτων από την αρχή της κρίσης είναι πάνω από 70%.
«Στην ουσία έχουμε προβεί σε στάση πληρωμών, ανεπίσημη βέβαια, αλλά πραγματική. Όλες τις υποχρεώσεις μας τις έχουμε μεταθέσει για το μέλλον, καθώς είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτές με τις εισπράξεις που κάνουμε, ενώ την ίδια ώρα οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι», δηλώνουν έμποροι με πολύχρονη παρουσία στον χώρο.
«Και δυστυχώς δεν είναι μόνο οι συμπολίτες μας που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν, είτε λόγω ανεργίας, είτε ανεπαρκούς εισοδήματος, αλλά και όσοι μπορούν να “χαλάσουν πέντε δεκάρες” είναι πολύ επιφυλακτικοί, διότι κανείς δεν ξέρει τι θα έρθει στο μέλλον, οπότε δικαιολογημένα αυτοί οι άνθρωποι ξοδεύουν με μέτρο. Και όλα αυτά επιδεινώνονται λόγω των εκλογών και του οξέως πολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί».
«Πριν λίγα χρόνια, όταν το εμπόριο, πρώτος απ’ όλους τους κλάδους της οικονομίας όπως γίνεται πάντα και παντού, “αισθάνθηκε” την κρίση, παίρναμε οικονομικές ανάσες στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, στις εκπτώσεις και περνούσαμε τον “κάβο”. Τώρα, ούτε αυτό δεν συμβαίνει και από πάνω έχουμε και την αδυσώπητη φορολόγηση που κυριολεκτικά μας “γονατίζει”, όπως εξάλλου όλες τις Ελληνικές οικογένειες», σημειώνουν έμποροι, υπογραμμίζοντας «καταστήματα κλείνουν και πολλοί ιδιοκτήτες αρνούνται ακόμη πεισματικά να μειώσουν το ενοίκιο. Είναι μεγάλη βοήθεια η μείωση του κόστους λειτουργίας μίας επιχείρησης και το ενοίκιο συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό σ’ αυτό, αλλά φαίνεται πως κάποιοι, μία μερίδα, είναι γερά “γαντζωμένοι” στο στενό και κοντόφθαλμο συμφέρον τους ή αυτό που θεωρούν συμφέρον τους. Η αγορά είναι 70% κάτω. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε για προ κρίσης ενοίκια. Ας το κατανοήσουν κάποιοι και αν θέλουν να δουν τι πραγματικά συμβαίνει, ας πειραματιστούν, προσπαθώντας να πουλήσουν εικονικά το ακίνητό τους στην τιμή που είχε πριν την κρίση και θα δουν το αποτέλεσμα».
«Η Κυβέρνηση, η κάθε Κυβέρνηση, οφείλει να ακούσει τους επιχειρηματίες και να λάβει σοβαρά υπόψη της τις απόψεις μας», δηλώνουν έμποροι, προσθέτοντας «πρέπει να θεσμοθετήσει προστασία της “εντός κρίσης Μικρομεσαίας Εμπορικής Επιχείρησης”, να παγώσει και να κεφαλαιοποιήσει τις παλιές οφειλές στον ΟΑΕΕ, να δημιουργήσει Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) μέσα από τις δομές των Συνεταιριστικών Τραπεζών, να μην επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More