Nature

Έλεγχοι στα εκκοκκιστήρια

Μαζί με την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, έρχονται και οι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις μονάδες επεξεργασίας βαμβακιού.
Ελέγχους στα εκκοκκιστήρια βάμβακος ξεκινάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την τρέχουσα εβδομάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και σύννομη διαδικασία παράδοσης και επεξεργασίας του γεωργικού προϊόντος, ιδίως όσον αφορά τις ξένες ύλες, καθώς ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να επιδείξουν οι παραγωγοί στην ποιότητα του σύσπορου βαμβακιού που παραδίδουν στα εκκοκκιστήρια, διαφορετικά θα απολέσουν επιδοτήσεις, τονίζει ο διευθυντής Θεσσαλίας του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιος Βαλιώτης.
Η διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφορά την τήρηση του κανονισμού στις υπογραφές των συμβάσεων μεταξύ των εκκοκκιστηρίων και των παραγωγών, το αν αναρτώνται σε χώρο κοινής θέας οι διεθνείς τιμές του βαμβακιού στις μονάδες επεξεργασίας και άλλα ζητήματα, βάσει πάντα του κανονισμού.
Η πώληση του σύσπορου βαμβακιού γίνεται με συμβάσεις αγοραπωλησίας μεταξύ των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και των παραγωγών, οι οποίες υπογράφονται το αργότερο μέχρι την ημέρα παράδοσης του προϊόντος, περιλαμβάνουν δε και τη συμφωνούμενη τιμή.
Οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ
Οι έλεγχοι από τον Οργανισμό διενεργούνται:
1. Στον παραγωγό και αφορούν:
-Διοικητικούς ελέγχους στο 100% των υποβληθεισών αιτήσεων.
-Επιτόπιους ελέγχους, οι οποίοι διεξάγονται σε ποσοστό 7% επί του συνόλου των παραγωγών που υποβάλλουν αίτηση καταβολής ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους. Στο ποσοστό του 7 % συμπεριλαμβάνονται και οι παραγωγοί που έχουν επιλεχθεί από το μηχανογραφικό δείγμα της Ενιαίας Αποδεσμευμένης Ενίσχυσης.
Με την έναρξη των επιτόπιων ελέγχων κάθε περιόδου τον Ιούνιο, οι εκτάσεις των βαμβακοπαραγωγών ελέγχονται κατά προτεραιότητα προκειμένου να διαπιστωθεί η καλλιέργεια και γενικότερα η τήρηση των όρων της παρούσας.
2. Στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και αφορούν: α) Διοικητικούς ελέγχους οι οποίοι διεξάγονται στο σύνολο των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου για την εξακρίβωση και επαλήθευση των στοιχείων παραδόσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 1% επί του συνόλου των παραγωγών που παρέδωσαν σύσπορο βαμβάκι ανά εκκοκκιστική επιχείρηση και β) Διοικητικούς ελέγχους όσον αφορά την τήρηση των όρων των συμβάσεων όπως έχουν συναφθεί μεταξύ εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και παραγωγών.
Υποχρεώσεις των εκκοκκιστηρίων
Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις για τη διασφάλιση των ελεγκτικών διαδικασιών και της καταβολής της ειδικής ενίσχυσης προς τους παραγωγούς, υποχρεούνται:
1. Nα γνωστοποιούν εγγράφως στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ την ημερομηνία έναρξης των παραλαβών συσπόρου βαμβακιού δύο τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες νωρίτερα.
2. Να αποστέλλουν στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του ηλεκτρονικού του συστήματος τα παρακάτω στοιχεία:
α. Στο τέλος των παραλαβών κάθε ημέρας,
– κατάσταση ημερησίων παραλαβών σύσπορου βαμβακιού ανά γεωργό,
– κατάσταση ημερήσιας παραγωγής εκκοκκισμένου βαμβακιού.
β. Εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα,
– δήλωση αποθεμάτων εκκοκκισμένου και σύσπορου βαμβακιού του προηγούμενου μήνα,
– στοιχεία ποιοτικής κατάταξης εκκοκκισμένου βαμβακιού,
– στοιχεία για το ποσοστό απόδοσης σύσπορου βαμβακιού σε ίνες.
3. Σε περίπτωση αγοράς σύσπορου βαμβακιού από χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες, να ενημερώνουν εγγράφως την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την εισαγωγή του στο εκκοκκιστήριο.
4.Να τηρούν βιβλίο αποθήκης και βιβλίο παραγωγής κοστολογίου
5.Να συνεργάζονται με τα κοινοτικά και τα εθνικά ελεγκτικά όργανα κατά τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων και να παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More