Nature

Ένταξη στο ειδικό καθεστώς

Να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς μπορούν όποιοι διενεργούν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν δικαιολογητικά για την δήλωση ΟΣΔΕ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017, ισχύουν δύο καθεστώτα αγροτών, το κανονικό και το ειδικό, με το 2ο να εντάσσονται σ’ αυτό υποχρεωτικά όσοι από την προαναφερθείσα ημερομηνία διαθέτουν αγροτικά προϊόντα δικής τους παραγωγής, ανεξαρτήτως αξίας, ή εισπράττουν επιδοτήσεις ανεξαρτήτως ποσού.
Το κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στο ειδικό καθεστώς είναι:
α) η πώληση παραχθέντων προϊόντων (ανεξαρτήτου αξίας) και
β) η είσπραξη επιδότησης (ανεξαρτήτως ποσού).
Όταν ισχύει το ένα από τα δύο, τότε υπάρχει υποχρέωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς, που γίνεται προσκομίζοντας το έντυπο Μ0 και μόνο αυτό, χωρίς την υποβολή του εντύπου Μ2, ενώ καλό είναι να προσκομίζεται και το έντυπο Μ1 με μία φωτοτυπία της ταυτότητας, για την επιβεβαίωση της ορθότητας των ατομικών στοιχείων στο Μητρώο.
Ετεροχρονισμένη ένταξη στο ειδικό καθεστώς, δεν απαγορεύεται από κάποια διάταξη και μπορεί κάποιος να υποβάλλει στο Μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ αίτηση με επιθυμία ένταξης στο ειδικό καθεστώς την 01/01/10, ή την 01/01/07 κλπ. ή και παλιότερα, όμως δεν μπορεί να ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ, άρα όποιος ενδιαφέρεται να ενταχθεί με παλιά ημερομηνία για κάποιο άλλο λόγο το ζητά.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος αυτό πάντως, το Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. είναι υποχρεωμένο να παραλάβει την αίτηση του και:
Ι) Εφόσον η ημερομηνία ένταξης που ζητείται είναι μέχρι και την 01/01 του προηγούμενου έτους, να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη του ενδιαφερόμενου στο ειδικό καθεστώς.
ΙΙ) Εφόσον η ημερομηνία που αιτείται ο ενδιαφερόμενος είναι παλαιότερη, ορίζεται ελεγκτής ο οποίος συντάσσει έκθεση ελέγχου με την οποία προσδιορίζεται η ορθότητα ή όχι του αιτήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More