Nature

Αλ. Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας

Δεν θα επιστρέψουμε στις συνήθειες του παρελθόντος

Η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, και δεν θα επιτρέψει πισωγύρισμα στις ανεξέλεγκτες δαπάνες που οδήγησαν στην κρίση, πλέον όμως θα αποφασίζει μόνη της τα μέτρα με τα οποία θα επιτυγχάνει τους στόχους, δηλώνει ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία του Eurogroup  για το δημόσιο χρέος και την έξοδο από τα μνημόνια, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει πως «θα κάνει τα πάντα για να μην επιστρέψει η Ελλάδα σε αυτή την τραγική περίοδο».

Τονίζει όμως πως «το σημαντικό με τη λήξη του προγράμματος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε αυτούς τους στόχους, και πλέον η ευθύνη εναπόκειται σε εμάς τους Έλληνες και την εκλεγμένη κυβέρνηση».

Το Bloomberg αναφέρεται στη θεαματική μεταστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε έρθει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Τελικά συνθηκολόγησε, όχι όμως πριν φτάσει η Ελλάδα τα όρια του Grexit.

Τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας «πραγματοποιεί τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο για να προσελκύσει επενδυτές καθώς η χώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές».

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο 4,1%, το μισό σε σχέση με την εποχή που εξελέγη ο Τσίπρας το 2015.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Το άρθρο σημειώνει ωστόσο ότι ο Τσίπρας δυσκολεύεται να κερδίσει φίλους στην Ελλάδα με την ευκολία που το κάνει στο εξωτερικό: η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις και η κυβερνητική πλειοψηφία έχει περιοριστεί σε δύο μόλις βουλευτές, άτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, κανείς Έλληνας πρωθυπουργός από την εποχή του Σημίτη δεν έχει κλείσει τετραετία στη θέση.

Ο Τσίπρας, πάντως, δηλώνει πως δεν ανησυχεί: «Φτάσαμε εδώ με ισχνή πλειοψηφία, θέλω επομένως να σας διαβεβαιώσω πως θα φτάσουμε μέχρι το τέλος».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More