Nature

Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη

Σταθερές παραμένουν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στο 1,9% για φέτος και στο 2,3% για το 2019.

Σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις της Επιτροπής, καταγράφεται μία οριακή αλλαγή της πρόβλεψης για την πορεία του πληθωρισμού. Υπολογίζεται πλέον ότι θα αυξηθεί κατά 0,7% έναντι πρόβλεψης για 0,5% άνοδο φέτος που περιλάμβαναν οι εαρινές εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομία της Ελλάδας είχε μια δυναμική έναρξη στο α΄ τρίμηνο του 2018. Μετά από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ έφθασε στο 0,8% σε τριμηνιαία βάση στο α΄ τρίμηνο (σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένος όρους), που σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση στο δ΄ τρίμηνο του 2017, ήταν προσωρινή και ότι η Ελλάδα πραγματικά ανακάμπτει.

Στο α΄ τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη αποδίδεται στις καθαρές εξαγωγές οι οποίες συνέβαλαν κατά 1,4% στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα τόσο της αύξησης των εξαγωγών όσο και της μείωσης των εισαγωγών. Η ιδιωτική κατανάλωση εμφάνισε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, ως εκ τούτου η συνολική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (0,1%). Υπήρξε μια μεγάλη πτώση των επενδύσεων, η οποία εξάλειψε 2,4% από την αύξηση του ΑΕΠ. Ωστόσο, η πτώση αναμενόταν μετά από την ισχυρή ανάπτυξη στο προηγούμενο τρίμηνο.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να ανέλθει στο 1,9% το 2018 και στο 2,3% το 2019. Ο βασικός μοχλός ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, οι οποίες αυξάνονται λόγω του βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος και των αυξημένων άμεσων ξένων επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, ενώ η συμβολή των καθαρών εξαγωγών αναμένεται να είναι πιο ήπια στο υπόλοιπο του έτους, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Η ανεργία μειώθηκε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, χαμηλότερα κατά 0,7% έναντι του τέλους του 2017, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά σχεδόν 2% στο α΄ τρίμηνο του 2018. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο έτος.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,8% το Μάιο, με μέσο όρο 0,4% για το πεντάμηνο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών επεξεργασμένων τροφίμων και ενέργειας. Χάρη στις υψηλότερες εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αναθεωρείται ελαφρώς ανοδικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More