Nature

Αναβαθμίζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση στα Τρίκαλα

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τον νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, θα καταστεί το 2ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ειδικά για τα Τρίκαλα, θα αποκτήσουν αφενός αναβαθμισμένη ΣΕΦΑΑ με δύο τμήματα, ινστιτούτα και 2ετούς φοιτήσεων σχολές, ενώ ενδεχομένως λειτουργήσει στο μέλλον και άλλο τμήμα.
Αυτό τονίστηκε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παιδεία και τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Τρίκαλα, που παραχωρήθηκε στα γραφεία της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, από τους βουλευτές του Νομού μας του κόμματος Παναγιώτας Δριτσέλη και Χρήστου Σιμορέλη, παρουσία της υπεύθυνης Παιδείας της ΝΕ Ουρανίας Παπαζεύκου, η οποία είχε και τον συντονισμό της συζήτησης και του γραμματέα της ΝΕ Σταύρου Νταούλα. Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, δεν έδωσε το παρών στην συνέντευξη, λόγω της υποχρέωσής του να παραβρίσκεται στην συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.
Η κ. Δριτσέλη και ο κ. Σιμορέλης απέκρουσαν τις κατηγορίες περί άφωνων Τρικαλινών βουλευτών, υπογραμμίζοντας πως αφενός τα γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο και αφετέρου δεν κινούνται λαϊκίστηκα, με βάση τους ψήφους που θα συλλέξουν και με το μυαλό στην προεκλογική περίοδο, αλλά δραστηριοποιούνται με γνώμονα την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.
Οι σχολές στα Τρίκαλα
Οι δύο βουλευτές παρουσίασαν το σχέδιο νόμου, σημειώνοντας για τα Τρίκαλα πως υπήρχε το ΤΕΦΑΑ και το ΤΕΙ Δομικών Έργων)που φεύγει από την πόλη μας), το οποίο υπολειτουργούσε, αφού από τους 500 ενεργούς σπουδαστές, μόλις οι 30 πήραν συγγράμματα, δεν υπήρχε διδακτικό προσωπικό και ούτε γραμματεία.
Στην συνέχεια οι δύο βουλευτές επισήμαναν πως αναβαθμίζεται η ΣΕΦΑΑ(Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), θα γίνει και ξενόγλωσσο, οπότε θα αποτελέσει πόλο έλξης φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ με βάση την άριστη δουλειά που γίνεται σ’ αυτό και την ενίσχυσή του με υποδομές που θα γίνει, όπως η αναρριχητική πίστα και η ειδικότητα για το ολυμπιακό πλέον άθλημα της αναρρίχησης, θα καταστεί ένα πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία.
Επίσης, όπως τόνισαν η κ. Δριτσέλη και ο κ. Σιμορέλης, θα δημιουργηθεί στην σχολή τμήμα διατροφής και διαιτολογίας, για το οποίο εκτιμάται πως θα τελικά θα φοιτούν σ’ αυτό 700 φοιτητές και φοιτήτριες, ενώ θα ιδρυθούν δύο ινστιτούτα , κινησιολογίας και αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, με το 2ο να είναι δυνατό το ενδεχόμενο να αποτελέσει προοίμιο για την ίδρυση φαρμακευτικής σχολής στα Τρίκαλα, που δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ θα λειτουργήσουν διετούς φοιτήσεων επαγγελματικές σχολές, συνδεδεμένες με άλλες και με ινστιτούτα, όπως η Αβερώφειος στην Λάρισα, οι οποίες θα δώσουν διέξοδο και εφόδια σε χιλιάδες νέους και νέες, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να υπαχθεί διοικητικά στην ΣΕΦΑΑ και το τμήμα φυσικοθεραπείας.
Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες, σημειώθηκε πως έχει αποσπαστεί δέσμευση από τον Υπουργό Παιδείας, ότι θα προχωρήσει το ζήτημα στην έκταση που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Τρικκαίων για τον σκοπό αυτό.
Αναβάθμιση
Στην τοποθέτησή της η κ. Δριτσέλη μίλησε αρχικά για την φιλοσοφία με την οποία χαράσσεται πολιτική, εν προκειμένω στην παιδεία και σημείωσε πως με τον νέο νόμο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναβαθμίζεται σημαντικά και αντιμετωπίζονται παθογένειες του παρελθόντος και στην συνέχεια τόνισε πως είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις σε θέματα ουσίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως τι σχολές θέλουμε και τι επιστήμονες παράγουμε.
Θα υπάρξει ποιότητα πλέον στην εκπαίδευση με τον νέο νόμο δήλωσε η κ. Δριτσέλη, η οποία μέμφθηκε τις κυβερνήσεις πριν το 2015, λέγοντας πως λόγω μνημονίων περικόψαν κονδύλια και συγχωνεύσαν τμήματα, κάνοντας δώρα στην ιδιωτική εκπαίδευση.
«Εμείς δεν δρούμε μικροπολιτικά και με στενό μικροκομματικό συμφέρον» σημείωσε η κ. Δριτσέλη και επισήμανε «θέλουμε να έχουμε σχολές που θα είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή και την ταυτότητα του τόπου μας».
«Βάλαμε γκολ»
Ο κ. Σιμορέλης, παίρνοντας τον λόγο, υπογράμμισε «δεν πρέπει να έχουμε ουτοπικά σχέδια, αλλά ρεαλιστικά και να έχουμε σχολές που θα απονέμουν πτυχία με πραγματική αξία. Και επίσης θέλουμε φοιτητές και σπουδαστές πραγματικούς και όχι καταναλωτές για τον τόπο που σπουδάζουν».
Η διαβούλευση για τον νέο νόμο άρχισε το 2016 και συνεχίζεται, τόνισε ο κ. Σιμορέλης και πρόσθεσε ότι τα Τρίκαλα έχουν πάρει το καλύτερο/
«Ο νόμος αναβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και άδικα μας κατηγορούν για το αποτέλεσμα. Είπαν πως η μπάλα πάει στους βουλευτές, την πήραμε και βάλαμε γκολ. Από το αποτέλεσμα θα δικαιωθούμε» δήλωσε ο κ. Σιμορέλης και επισήμανε «για τους φορείς του Νομού μας και ειδικότερα για τον Δήμο Τρικκαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πως είναι δυνατό να διεκδικούν οι επικεφαλής των τμήματα, όταν την ίδια ώρα ζητάνε απόσυρση του νομοσχεδίου;»
Κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίστηκε από τους βουλευτές, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της ποιότητας στην εκπαίδευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More