Nature

Ανοικτή εκδήλωση για όλους

«Το Αντάμωμά μας είναι ανοικτή πολιτιστική εκδήλωση και όποιοι το επιθυμούν, μπορούν να δώσουν το παρών» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων) Γεώργιος Μουτσιάνας.
Σήμερα ξεκινάει στα Περτουλιώτικα Λιβάδια το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο θα κορυφωθεί την Κυριακή 23 Ιουνίου και είναι αφιερωμένο στον Μακεδονομάχο Σαρακατσάνο Ήρωα Κώστα Γαρέφη, ο οποίος έπεσε στον αγώνα.
Στο Αντάμωμα, μεγάλες πιθανότητες να παραβρεθεί έχει ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.
«Ασφαλώς η επιλογή τους φετινού αφιερώματος είναι σημειολογική, λόγω των γεγονότων» σημειώνει ο κ. Μουτσιάνας και τονίζει «είναι πολιτιστική εκδήλωση, υπάρχει σεβασμός και δεν επιθυμούμε ένταση και προβλήματα. Αντίθετα, φιλοξενούμε τους πάντες». «Μάλιστα, μεριμνούμε για την αποφυγή εντάσεων, έχοντας προσλάβει φέτος μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων ασφαλείας» επισημαίνει ο κ. Μουτσιάνας.
Στο πλαίσιο 38ου Πανελληνίου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων, θα πραγματοποιηθεί το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας. Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν οι εξής δύο εκδηλώσεις:
-Το 7ο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικου Τραγουδιού για Νέους, (μουσικούς, και τραγουδιστές) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22/06/2018 και ώρα 21:00μ.μ.
-Για 7η συνεχή χρονιά, θα διοργανωθεί το τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 το Σάββατο 23/06/2018, και ώρα έναρξης 11πμ στα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Στο τουρνουά μπορούν να συμμετάσχουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες όλων των Σαρακατσάνικων Συλλόγων της Ελλάδας και της Διασποράς, που το επιθυμούν με ομάδες μεικτές παίδων και εφήβων, ανδρών.
Ο καπετάν Γαρέφης
Ο Κωνσταντίνος Γαρέφης γεννήθηκε στις Μηλιές του Πηλίου το 1874. Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Γαρέφη, ο Δημήτρης Γαρέφης ή Κατσούδας, είχε διακριθεί στις Πηλιορείτικες επαναστάσεις του 1874 και 1878, ενώ η μητέρα του ονομαζόταν Ασήμω, το γένος Γεωργιάδη.
Το 1905 ο Κωνσταντίνος Γαρέφης ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν και με κέντρο δράσης το Βέρμιο αγωνίστηκε ως υπαρχηγός του σώματος Μακεδονικού αγώνα. Όταν η δράση του Κωνσταντίνου Μαζαράκη έγινε γνωστή και το αντάρτικο σώμα του έπρεπε να διαλυθεί ο καπετάν Γαρέφης τον αντικατέστησε οργανώνοντας δικό του αντάρτικο σώμα στα τέλη του 1905 και επεκτείνοντας την ακτίνα δράσης αποκατέστησε την ασφάλεια στην περιοχή.
Τη νύχτα της 6ης Αυγούστου 1906 ανακάλυψε, στο χωριό Τσερνέσοβο Αριδαίας (σημερινό Γαρέφι), την καλύβα, στην οποία κρύβονταν οι εχθροί του, κομιτατζήδες Λούκας και Καρατάσος. Ο καπετάν Γαρέφης δίχως φόβο μπήκε στην καλύβα τους και σκότωσε τον Καρατάσο και τραυμάτισε βαριά το Λούκα. Όμως κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε από τους άντρες του Λούκα. Ο Γαρέφης, παρόλο το σοβαρό τραυματισμό του, επέμεινε, πριν φύγει από το πεδίο της μάχης, να δεί το αποτελέσμα της συμπλοκής. Λίγε ημέρες αργότερα θα πεθάνει εξαιτίας των τραυμάτων στις 24 Αυγούστου1906.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More