Nature

Αντίδραση για τον αποκλεισμό Τρικαλινών παραγωγών

Ο αποκλεισμός των Τρικαλινών παραγωγών από το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη.
Σύμφωνα με την τελική κατάταξη και παρά την αύξηση της συνολικής δημόσιας δαπάνης που αύξησε τους δικαιούχους παραγωγούς, οι Τρικαλινοί παρέμειναν εκτός.
Έτσι, ο κ. Μιχαλάκης απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) Βαγγέλη Αποστολάκη, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Από τις 02-10-2017, στην οποία επισημαίνεται η κατάφορη αδικία εις βάρος του νομού μας και των παραγωγών μας, ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης και ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς στο προηγούμενο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, είχαν ενταχθεί 99 γεωργοί στον νομό μας (πρόσκληση 080598/30-11-2011), με συνολικό ποσό πληρωμής της πενταετίας 2.250.000 ευρώ και ογδόντα εφτά (87) παραγωγοί. (πρόσκληση 080293/17-11-2011), με συνολικό ποσό πληρωμής διετίας 388.830 ευρώ».
Μετά την αρχική αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων τα αποτελέσματα ήταν: Τρίκαλα: 322 υποβληθείσες αιτήσεις, εγκεκριμένοι, 0.
Δυσαρέσκεια
Έντονη δυσφορία και δυσαρέσκεια σε πολλούς γεωργούς του ν. Τρικάλων, έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υποψηφίων για το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, καθώς έχουν αποκλειστεί 100%.
Από τον Νομό μας υποβλήθηκαν 322 αιτήσεις ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα (Δράση 10.1.04), που αντιστοιχούν σε 39.492 στρέμματα, όμως ουδείς Τρικαλινός εντάχθηκε, κάτι πρωτόγνωρο και ασφαλώς απαράδεκτο.
Σύμφωνα με γεωπόνους, ο λόγος γι’ αυτό το φαινόμενο είναι πως υπάρχουν υδρολογικοί χάρτες, οι οποίοι αξιολογούν σχετικά υγιή από πλευράς νιτρικών τα ύδατα του Νομού μας, οπότε και δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ένταξης Τρικαλινών γεωργών στο πρόγραμμα(βάσει των χαρτών λαμβάνουν λίγα μόρια), ωστόσο, τίθενται τα ερωτήματα: «Ποιος εξέδωσε τους χάρτες αυτούς; Με βάση ποια στοιχεία; Πότε εκδόθηκαν οι εν λόγω χάρτες;».
Είναι γνωστό σε όλους πως ο ν. Τρικάλων είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος από τα νιτρικά, αναφέρουν γεωπόνοι και σημειώνουν πως η διαδικασία ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και επισημαίνουν πως ασφαλώς θα υπάρξουν ενστάσεις από παραγωγούς επί της αξιολόγησης, προσθέτοντας πως αναμένεται οι τοπικοί φορείς να κινηθούν προς την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Ενισχύσεις
Η ενίσχυση χορηγείται στους δικαιούχους σε ετήσια βάση ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, ως αποζημίωση για το διαφυγόν εισόδημα. Η ενίσχυση ανά εκτάριο και ανά έτος, ανάλογα την καλλιέργεια και την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο:
• για την ειδική δέσμευση (α) κυμαίνεται από 435 έως 600 ευρώ
• για την ειδική δέσμευση (β) από 292 έως 600 ευρώ
• για την ειδική δέσμευση (γ) από 188 έως 452 ευρώ και τέλος
• για την ειδική δέσμευση (δ) από 342,2 έως 9.694,33 ευρώ.
Στο εν λόγω μέτρο θα μπορούν να υπάρξουν τέσσερις δεσμεύσεις, από τους γεωργούς που θα ενταχθούν σ’ αυτό, οι οποίες είναι οι εξής:
1η Ειδική δέσμευση: Αγρανάπαυση. Οι δικαιούχοι ετησίως αναλαμβάνουν να θέτουν σε αγρανάπαυση τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης.
2η Ειδική δέσμευση: Αμειψισπορά. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε ξηρική αμειψισπορά τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης. Επιλέξιμες καλλιέργειες για τις παραπάνω δεσμεύσεις είναι ο αραβόσιτος, τα ζαχαρότευτλα, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά, κηπευτικά και βαμβάκι.
3η Ειδική δέσμευση: Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν χλωρά λίπανση με φυτά εδαφοκάλυψης τουλάχιστον στο 20% της ενταγμένης έκτασης. Επιλέξιμα ως φυτά εδαφοκάλυψης είναι τα χειμερινά ψυχανθή και τα μείγματα χειμερινών ψυχανθών με σιτηρά.
Επιλέξιμες καλλιέργειες, που αφορούν τον ν. Τρικάλων είναι οι ελιές και οι μηλιές. 4η Ειδική δέσμευση: Μη καλλιέργεια αγροτεμαχίων που εφάπτονται σε ποτάμια, υδατορέματα, λίμνες κ.α. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν ζώνη ανάσχεσης πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων, κατά μέσο όρο, στα ενταγμένα στη δέσμευση αυτή αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα. Η δέσμευση αφορά στις αροτραίες καλλιέργειες της περιοχής παρέμβασης.
Επιλέξιμες καλλιέργειες: χειμερινά σιτηρά, ο αραβόσιτος, κτηνοτροφικά φυτά χλόωσης, ψυχανθή, ζαχαρότευτλα, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά, κηπευτικά, βαμβάκι.
Κριτήρια επιλεξιμότητας
Προκειμένου να ενταχθούν στη δράση, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
1. να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2017 του ενδιαφερόμενου ως αρδευόμενα – αρδεύσιμα (σε επίπεδο αγροτεμαχίου και όχι σε επίπεδο καλλιέργειας), ενώ επιπλέον για τη δέσμευση Γ πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ έτους 2017 και με επιλέξιμη για τη δέσμευση και την περιοχή παρέμβασης δενδρώδη καλλιέργεια.
2. να βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης.
3. για την ομάδα καλλιέργειας «Ελιά» η ελάχιστη πυκνότητα των υπό ένταξη ελαιοτεμαχίων είναι 80 ελαιόδεντρα ανά εκτάριο (Ha), προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More