Nature

Απαγορεύεται αυστηρά η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

Απαγορεύεται αυστηρά η καύση των καλαμιών των σιτηρών μετά τα αλώνια, καθώς συνήθως δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις, τόσο για ανθρώπους, όσο και για περιουσίες και υποδομές, τονίζουν πυροσβέστες και γεωπόνοι, επισημαίνοντας πως το πιο εύκολο είναι να ξεφύγει η φωτιά και να προκαλέσει στην καλύτερη των περιπτώσεων κινητοποίηση δυνάμεων και σπατάλη πόρων για τον έλεγχό της και την κατάσβεσή της, ενώ για την χειρότερη, γίνεται λόγος για πιθανότητες απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Παράνομο
«Δημιουργούνται πολλά προβλήματα και μεγάλοι κίνδυνοι απ’ αυτή την πρακτική, που επιπρόσθετα είναι παράνομη. Δεν είναι δυνατό και φυσικά όχι λογικό να βάζουν φωτιές σε εύφλεκτα υλικά το καλοκαίρι και ιδιαίτερα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Επιπλέον, με τις άσκοπες αυτές φωτιές καταπονείται το υλικό και φθείρεται, σε μία εποχή που όλα παρέχονται με το “σταγονόμετρο”, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορέσουμε να επέμβουμε αποτελεσματικά, λόγω φθοράς των μέσων μας, σε άλλες περιπτώσεις, όπως πυρκαγιά σε δάσος ή σε σπίτι ή σε επιχείρηση» τονίζουν πυροσβέστες.
«Συλλαμβάνεται όποιος αποδεδειγμένα βάζει φωτιά σε καλαμιές. Είναι απόλυτη ανάγκη να καταλάβουν όλοι πως βάζοντας φωτιά σε γεωργικά υπολείμματα, δημιουργούν κινδύνους χωρίς λόγο και προκαλούν καταστροφές», σημειώνουν πυροσβέστες, οι οποίοι απευθυνόμενοι στους πολίτες, ζητούν την συμπαράστασή τους για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, ειδοποιώντας άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία (ΠΥ) όταν βλέπουν φωτιά σε χωράφια, ώστε να πραγματοποιείται άμεσα η κατάσβεσή της και να αποφεύγονται ζημιές σε περιουσίες ή ακόμη και κίνδυνοι για την ζωή ανθρώπων.
Ανώφελο
Γεωπόνοι υπογραμμίζουν πως «είναι ασύμφορη η καύση των υπολειμμάτων σιτηρών στα χωράφια, καθώς δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για το κάψιμο καλαμιών. Είναι πεπαλαιωμένη πρακτική, που γινόταν κυρίως για λόγους οργώματος, αφού τα υποζύγια δεν μπορούσαν να έλξουν το άροτρο με τις καλαμιές στο χωράφι. Όμως, τώρα, τα τρακτέρ δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να οργώσουν και μάλιστα βαθιά, κάτι που καθένας βλέπει. Δεν χρειάζεται να είναι γεωπόνος, μηχανικός».
«Τα Ελληνικά χώματα δεν είναι πλούσια σε οργανική ύλη, έλλειψη που δεν αναπληρώνεται με τα λιπάσματα. Είναι ευεργετικό για την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς το όργωμα των χωραφιών να γίνει με τις καλαμιές, ώστε να αποκτήσει οργανική ύλη το χώμα και να καταστεί πιο αποδοτικό» σημειώνουν γεωπόνοι και προσθέτουν «υπάρχουν άλλοι δύο τρόποι εμπλουτισμού του χωραφιού: Είτε μέσω της βόσκησης των υπολειμμάτων της συγκομιδής, είτε μέσω της κάλυψής του εδάφους μ’ αυτά και ενσωμάτωσή τους στο χώμα την επόμενη άνοιξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More