Nature

Απαλλαγή από τον ΦΠΑ

Απαλλαγή από τον ΦΠΑ και ένταξη στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων προβλέπεται για νεοεισερχόμενους αγρότες με τζίρο έως και 10.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι όσοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων δεν ασκούν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους, δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και στα λογιστικά αρχεία (στοιχεία) που εκδίδουν υποχρεούνται να αναγράφουν σε αυτά την ένδειξη “χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας – απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων άρθρο 39 ν. 2859/2000”.
Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:
– Ως προς τον προσδιορισμό των ορίου των 10.000ευρώ που αποτελεί το κριτήριο για την υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, για το προσδιορισμό της αξίας των 10.000 ευρω δεν λαμβάνονται υπόψη οι μεταβιβάσεις ενσώματων ή άυλων αγαθών επένδυσης, καθώς και οι απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης
– Προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής των υποκειμένων στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων από την έναρξη των εργασιών τους
– Η υπέρβαση του ορίου των 10.000ευρώ εντός του φορολογικού έτους καθιστά υποχρεωτική τη μετάταξη των υποκειμένων στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός του φορολογικού έτους
– Σε περίπτωση προαιρετικής ένταξης στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, δεν υφίσταται υποχρέωση παραμονής για δύο έτη στο εν λόγω καθεστώς.
Καινούργιοι αγρότες
Η εφαρμογή του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Νέοι Αγρότες», έχει ως φιλοσοφία την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου και του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Στο εν λόγω πρόγραμμα προβλέπεται η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων παραγωγών κάτω των 40 ετών, οι οποίοι εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί αγροτικής εκμετάλλευσης μεγαλύτερης από μισής Μονάδας Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) και υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της γεωργικής ή της κτηνοτροφικής τους δραστηριότητας.
Αλλά, από την μία το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για ενασχόληση στον πρωτογενή τομέα από πολλά άτομα, μεταξύ αυτών και μεγάλη μερίδα άνω των 40 ετών, και από την άλλη η προαναφερθείσα ανάγκη για ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, «οδηγούν» στην αναθεώρηση του κανόνα που αφορά το ηλικιακό όριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More