Nature

Απομάκρυνση οικοδομικών και άλλων υλικών

Η έναρξη των εργασιών για τον «καθαρισμό» του χώρου της Τοπικής Κοινότητας (ΤΚ) Ροπωτού που έχει πληγεί από κατολισθήσεις, αναμένεται στον Δήμο Πύλης.
Η δημοπράτηση του έργου έχει πραγματοποιηθεί, έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και απομένει μόνο η εγκατάσταση του εργολάβου, ώστε να κλείσει μία εκκρεμότητα πολλών ετών.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 350.000 ευρώ και με την εργολαβία, θα μετακινηθούν τα χαλάσματα, πεσμένα σπίτια κλπ από τον χώρο, ώστε αφενός να εξαφανιστούν σημεία κινδύνου και αφετέρου να καλυτερέψει η εικόνα του χωριού.
Επιπρόσθετα, για να υπάρξουν αργότερα αποζημιώσεις στους πληγέντες κατοίκους του Ροπωτού από το γεωλογικό φαινόμενο, πρέπει πρώτα να γίνει η κατεδάφιση των οικημάτων που έχουν πληγεί από τις κατολισθήσεις.
Για το ζήτημα αυτό έχει γίνει η σχετική διαδικασία από τον δήμο Πύλης εδώ και 3 χρόνια περίπου, έχοντας καλέσει τους πληγέντες κατοίκους να συμφωνήσουν μ’ αυτήν. Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι πληγέντες κάτοικοι συμφωνούν στην διαδικασία που προτείνει ο δήμος Πύλης, εκτός ελαχίστων, 1-2.
Σκοπός του δήμου Πύλης για την περίπτωση του Ροπωτού είναι να αποκατασταθεί η περιοχή και κυρίως να αποζημιωθούν οι κάτοικοι. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης επισκέφτηκε τον περασμένο Μάρτιο τον Ροπωτό, πραγματοποιώντας αυτοψία και θέτοντας νέα δεδομένα στο ζήτημα, καθώς είχε σημειώσει πως οι πληγέντες μπορούν να λάβουν μόνο την επιδότηση, που ανέρχεται από 70% έως 80% στην αξία της νέας οικίας, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να λάβουν και δάνειο για το υπόλοιπο 20% – 30%.
Πάντως, ο δήμος Πύλης προωθεί το θέμα ερευνώντας για κατάλληλη περιοχή μετεγκατάστασης των πληγέντων από το γεωλογικό φαινόμενο κατοίκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More