Nature

Αποτελεσματική αντιμετώπιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού

Στο κρίσιμο ζήτημα της σωστής προετοιμασίας των βαμβακοκαλλιεργειών επανέρχεται ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων Εμμανουήλ Γουγουλάκης.
Ο λόγος γι’ αυτό είναι η χρονική περίοδος που διανύουμε, δηλαδή μετά την συγκομιδή και στην αρχή της καλλιέργειας των βαμβακοφυτειών και η μεγάλη σημασία που έχει η ορθή διαχείριση των χωραφιών ήδη από τώρα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, σημειώνει ο κ. Γουγουλάκης, προσθέτοντας πως αυτά τα δύο έντομα ευθύνονται τα τελευταία χρόνια για την πρόκληση μεγάλων απωλειών στο βαμβάκι και για την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, εξαιτίας των επιπρόσθετων ψεκασμών που αναγκάστηκαν να προβούν οι γεωργοί, ώστε να αντιμετωπίσουν το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων, οπότε στην περίπτωση των δύο αυτών εντόμων, η επιτυχής αντιμετώπισή τους αρχίζει από την προετοιμασία των χωραφιών σημειώνει ο κ. Γουγουλάκης, τονίζοντας στην συνέχεια πως οι βαμβακοπαραγωγοί καλό είναι να ακολουθούν τις οδηγίες της ΔΑΟΚ της ΠΕ Τρικάλων και των γεωπόνων, ώστε να καλλιεργούν πιο αποτελεσματικά και να ελαχιστοποιούν τις απώλειες στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις, αλλά και για να μην ξοδεύονται άδικα.
Καλλιεργητικές πρακτικές
Ο κ. Γουγουλάκης αναφέρει παρακάτω τις καλλιεργητικές πρακτικές που οφείλουν να εφαρμόσουν οι βαμβακοπαραγωγοί στο στάδιο της προετοιμασίας των χωραφιών τους, αν θέλουν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι:
«Όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, αυτό διαχειμάζει στο έδαφος ως νύμφη, από την οποία θα προκύψει η νέα πεταλούδα την επόμενη άνοιξη για να συνεχιστεί ο κύκλος του εντόμου. Αυτό σημαίνει ότι η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου σκουληκιού εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τον αριθμό των νυμφών που θα διαχειμάσουν, οπότε, οι καλλιεργητικές επεμβάσεις έχουν ως στόχο την μείωση του αριθμού των νυμφών, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό.
Έτσι, συστήνεται στους παραγωγούς, μετά το τέλος της συγκομιδής, να προβούν άμεσα σε στελεχοκοπή των βαμβακόφυτων και στην συνέχεια να οργώσουν με άροτρο, ώστε να ενσωματωθούν στο έδαφος τα θρυμματισμένα στελέχη, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια που θα ακολουθήσει.
Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται:
-Άμεση καταστροφή των νυμφών του πράσινου σκουληκιού που βρίσκονται και διαχειμάζουν στο έδαφος.
-Έκθεση των νυμφών στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες του χειμώνα.
-Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20-25 εκ. με επακόλουθο την μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.
-Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων.
-Εμπλουτισμό του εδάφους σε οργανική ουσία με την ενσωμάτωση των φυτικών υπολειμμάτων του βάμβακος.
-Περιορισμό της επιφανειακής απορροής του νερού από τις χειμερινές βροχοπτώσεις.
-Με το φθινοπωρινό όργωμα επιτυγχάνεται καλύτερη και ευκολότερη κατεργασία του εδάφους για την επόμενη ανοιξιάτικη καλλιέργεια.
Η κατεργασία του εδάφους πρέπει να γίνει απαραιτήτως με άροτρο για να υπάρξει αναστροφή του εδάφους και όχι με άλλα εργαλεία όπως καλλιεργητή, δισκοσβάρνα ρίπερ, κλπ.
Επιπρόσθετα, με τις προαναφερθείσες ενέργειες, περιορίζεται και ο πληθυσμός του ρόδινου σκουληκιού, διότι διαχειμάζει σαν «εν διαπαύσει» προνύμφη μέσα στα εναπομείναντα καρύδια, σε βαμβακοστελέχη, καθώς και σε ρωγμές του εδάφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More