Nature

ΑΠΣΤ: Παλέψαμε για το περιβάλλον

Το ευρύ κοινωνικό πρόγραμμα «Παλεύω» του ΑΠΣ Τρίκαλα για 11η συνεχόμενη χρονιά έρχεται να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενημέρωσης και συμμετοχής, σε πράξεις και ενέργειες που έχουν να κάνουν με ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα

Ο ΑΠΣ Τρίκαλα: Ελληνορωμαϊκή πάλη, η τοπική Κοινότητα Αρδανίου του Δήμου Τρικκαίων, ο σύλλογος απανταχού Αρδανιωτών και η Ενορία Αγίου Νικολάου Αρδανίου, στο πλαίσιο των πολύπλευρων δράσεων που απαρτίζουν το πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης «Παλεύω», σε συνεργασία με το ΚΕΑΠ,  πραγματοποίησαν δενδροφύτευση και καθαρισμό την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στο Αρδάνι Τρικάλων, στη θέση ΒΕΛΩΤΑ.
Συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και μα ιδιαίτερο ζήλο, αφού αρχικά καθαρίστηκε ο χώρος,  φύτεψαν δένδρα και κλάδεψαν και καθάρισαν το άλσος με πεύκα στη θέση Βελωτά. Ο τόπος έγινε εργοτάξιο. Με ιδιαίτερη επιμέλεια παιδιά και γονείς φύτευαν, καθάριζαν και κλάδευαν τα  δένδρα.
Επίσης έγινε καθαρισμός του εσωτερικού αλλά και του προαύλιου χώρου του εξωκλησιού της Παναγίας.
Το πρόγραμμα «Παλεύω για το περιβάλλον», πλαισιώθηκε από διάφορες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, όπως τοξοβολία, παραδοσιακά παιχνίδια και αγώνες πάλης.
Στο τέλος η δράση έκλεισε με φαγητό, με τη διανομή παραδοσιακής φασολάδας.

Ως επιμέρους στόχοι του προγράμματος  «Παλεύω για το περιβάλλον», τέθηκαν οι ακόλουθοι:
α) Οι μαθητές/τριες να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θεσμό του εθελοντισμού, να αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και να υιοθετήσουν το ρόλο του ενεργού πολίτη. Να καλλιεργήσουν κοινωνικές αξίες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, η συμμετοχικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η προσφορά, αλλά και η υπευθυνότητα, η ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών, η αυτοπεποίθηση, κ.α
β) Να συνδεθεί ο σύλλογος πάλης, η τοπική Κοινότητα Αρδανίου του Δήμου Τρικκαίων και ο σύλλογος απανταχού Αρδανιωτών με την κοινωνία μέσα από άμεσες και πρακτικές δράσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν οι μαθητές/τριες, οι προπονητές/τριες, οι γονείς και άλλοι κοινωνικοί φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση.
γ) Να βιώσουν οι μαθητές/τριες το σύλλογο πάλης ως χώρο δημιουργικής, διαθεματικής και αυτοκαθοριζόμενης μάθησης.
Οι σημαντικότεροι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους σε πράξεις εθελοντικής βοήθειας έχουν σχέση με το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, την αναζήτηση ενός ανώτερου νοήματος στη ζωή, τη διάθεση για ψυχική και κοινωνική επαφή, τη χαρά της προσφοράς.
Αν και οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιά ριζωμένες μέσα στην κοινωνία από αρχαιοτάτων χρόνων, δυστυχώς στην πατρίδα μας το ποσοστό των εθελοντών είναι πολύ μικρό.
Ο ρόλος των εθελοντών είναι πάντα επικουρικός και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις ελλείψεις που παρουσιάζει η κρατική πολιτική.
Με το πρόγραμμα «Παλεύω για το περιβάλλον» μάθαμε, γνωρίσαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι το περιβάλλον είναι και δική μας ευθύνη!
Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο του δήμου Τρικκαίων κο Αχιλλέα Λασπά και τον περιφερειακό σύμβουλο κο Απόστολο Κολίτσα.
Ευχαριστούμε, την πρόεδρο του συλλόγου των απανταχού Αρδανιωτών κα Ρένα Πατσιώρα, την πρόεδρο του τοπικού συλλόγου κα Φωτεινή Χατζηφωτίου και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρδανίου κο Μιχάλη Παπαγεωργίου.
Ευχαριστούμε, την ΔΑΣΟΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ – ΘΩΜΑΣ ΚΑΙ ΝΕΣΤΩΡ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, για τη δωρεά, των δένδρων που φυτεύτηκαν, προς το σύλλογό μας.
Ευχαριστούμε, όλους τους κατοίκους του Αρδανίου για τη συμμετοχή τους στη δράση, αλλά και για τη συμπαράσταση και βοήθειά τους.
Τέλος ευχαριστούμε τους γονείς και φυσικά τα παιδιά που πολλές φορές μας αφήνουν άναυδους με τις πράξεις τους.
Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα Νίκος Τσιακάρας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More