Nature

Αφιερωμένο στον Μακεδονομάχο Σαρακατσάνο Ήρωα Κώστα Γαρέφη

Αφιερωμένο στον Μακεδονομάχο Σαρακατσάνο Ήρωα Κώστα Γαρέφη, ο οποίος έπεσε στον αγώνα, ήταν το φετινό 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο παραδοσιακά διοργανώθηκε στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, το τριήμερο 22-24 Ιουνίου.
Η εκδήλωση κρίνεται επιτυχημένη, καθώς μέσα στην κρίση έδωσε το παρών υπερεπαρκής αριθμός Σαρακατσαναίων, στην πλειονότητά τους από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες.
Το πολιτικό κλίμα της εποχής επηρέασε ασφαλώς την εκδήλωση, άλλωστε η αφιέρωση έστειλε σαφές μήνυμα, και στο πλαίσιο αυτό μία τεράστια Ελληνική σημαία απλώθηκε σε πλαγιά πάνω από το “σκηνικό” της εκδήλωσης.
Από την ΝΔ, η οποία παραδοσιακά συμμετέχει με σημαίνον στέλεχός της στις εκδηλώσεις, το οποίο κάποιες φορές είναι και επικεφαλής του κόμματους αυτού, όπως πχ πέρυσι ήταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης.
Ομιλίες
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων) Γιώργος Μουτσιάνας στην ομιλία του δήλωσε: «Δεν θυσιάζουμε στον βωμό της διεθνοποίησης, παρελθόν, παρόν και πολύ περισσότερο το μέλλον μας. Δεν ξεχνάμε την Ιστορία μας και δεν ισοπεδώνουμε το μέλλον μας. Αφιερώνουμε το φετινό Αντάμωμα στον Μακεδονομάχο μας Καπετάν “Κώστα Γαρέφη”. Εμείς την Μακεδονίας μας δεν την ξεχνάμε. Εμείς την σεβόμαστε σαν τους Αγίους που προσκυνάμε».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τόνισε: «Εδώ χτυπάει η ψυχή της Ελλάδας. Γιατί η παράδοση είναι αυτή που κρατάει ζωντανή την χώρα, το Έθνος, την γλώσσα και τους αγώνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, απ’ όποια πλευρά και αν βρισκόμαστε, ότι είμαστε Έλληνες, ενωμένοι ως μια γροθιά, στηρίζουμε τη χώρα, το Έθνος μας, την παράδοση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε δυο μεγάλους ηγέτες που ανέδειξε στην μεταπολίτευση η χώρα μας. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, άσχετα ο καθένας τι πιστεύει. Η διαφύλαξη του ονόματος της Μακεδονίας, είναι υποχρέωση για την διατήρηση της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης, απέναντι στον πολιτισμό και την κληρονομιά του Έθνους μας».
Ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας υπογράμμισε : «Χαιρετίζουμε και αγκαλιάζουμε ένα σας ακόμη “Αντάμωμα”. Οι στόχοι σας, είναι δικοί μας στόχοι. Μέσα απ’ την παράδοσή σας και ως γνήσιοι Έλληνες, δείχνετε τις αξίες των Ελλήνων. Την βαθιά πίστη στον Θεό, την οικογένεια, τον σεβασμό, την εργατικότητα, το θάρρος, την φιλοξενία. Σας συγχαίρω για την επιλογή σας να αφιερώσετε τη φετινή σας γιορτή στον Μακεδονομάχο Καπετάν “Κώστα Γαρέφη”, σαν απάντηση στα σύνθετα προβλήματα που εξακολουθεί να περνάει η χώρα μας. Αξίες όπως η δημιουργία, η αναγέννηση, η συνεννόηση, η ομοψυχία, είναι η συνταγή, ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζοφερό παρόν με αισιοδοξία».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More