Nature

Αύξηση μεγεθών και ανάπτυξη

Αύξηση των μεγεθών της εντός της κρίσης έχει καταφέρει η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και σχεδιάζει να αποκτήσει εθνική διάσταση στο μέλλον, όπως καταδείχτηκε στην χθεσινή της Γενική Συνέλευση (ΓΣ) που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Τρικάλων.
Η τακτική ΓΣ περιελάμβανε επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη:
1)Απολογισμός ΔΣ της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2017-31/12/2017, 2)Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων για την ίδια περίοδο, 3)Απαλλαγή μελών του ΔΣ και Ελεγκτών της Τράπεζας από κάθε ευθύνη σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις, στα πεπραγμένα και την διαχείριση υποθέσεων για την χρήση 2017, 4)Έγκριση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων 2018, 5)Έγκριση εγγραφής νέων μελών, 6)Ορισμός Ορκωτού Ελεγκτή για το 2018, 7)Τροποποίηση Καταστατικού κατόπιν απόφασης του ΔΣ.
Πρόεδρος της ΓΣ εκλέχτηκε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσόγκας και γραμματείς οι δικηγόροι Θεόδωρος Κανάτας και Βαγιάνα Κρομύδα.
Το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας.
Αύξηση εργασιών και κερδοφορίας
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Αναστάσιος Λάππας, τόνισε «η Τράπεζά μας κατόρθωσε και σε αυτή τη χρήση να αυξήσει τα μεγέθη, τις εργασίες και την κερδοφορία της. Το υπόλοιπο των καταθέσεων πελατών αυξήθηκε κατά 16 εκατομμύρια ευρώ, μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των χορηγήσεων προς τους πελάτες, ανερχόμενη στα 19 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 13%. Με τα δεδομένα αυτά η Τράπεζα έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος των απωλειών του 2015, λόγω της αρνητικής επίδρασης των καταστάσεων που οδήγησαν στα capitalcontrols».
«Η σημαντική αύξηση των καθαρών τραπεζικών προμηθειών ανερχόμενη στο 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, αποτυπώνει τη ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση των λοιπών τραπεζικών εργασιών. Η αξιοποίηση από το πελατολόγιο της Τράπεζας μας των συστημάτων πληρωμών ΔΙΑΣ, της χρήσης των πιστωτικών καρτών, του internetbanking, των συσκευών POS από τους εμπόρους που συνεργάζονται μαζί μας, μαζί με τις “κλασικές” εργασίες, όπως οι εγγυητικές επιστολές, η διαχείριση των επιταγών κλπ, οδήγησαν σ’ αυτή τη θετική πορεία» υπογράμμισε ο κ. Λάππας.
Αναμένεται εκτόξευση της κερδοφορίας
«Η καθαρή κερδοφορία προ φόρων της Τράπεζας ανήλθε στα 852.000 ευρώ, παρά τις υψηλές προβλέψεις χορηγήσεων, οφειλόμενες στο χαρτοφυλάκιο των καθυστερημένων δανείων, που δημιουργήθηκε από την κρίση» επισήμανε ο κ. Λάππας και σημείωσε «η διαχείριση των “κόκκινων δανείων” είναι από τα κεντρικά στοιχεία της δράσης μας και η θετική του αντιμετώπιση, είτε με πωλήσεις δανείων, είτε με τη χρήση του νέου πλαισίου που διαμορφώθηκε για τους πλειστηριασμούς, θα προσφέρει επιπλέον έσοδα και ρευστότητα, που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της Τράπεζας, ενώ θα συμβάλει στην απομόχλευση του ενεργητικού της, με θετική επίπτωση στους εποπτικούς δείκτες. Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές, ότι μόλις υπάρξει εξομάλυνση στον τομέα αυτό, η κερδοφορία θα εκτοξευθεί» .
Εθνική διάσταση
Όσον αφορά την περαιτέρω δράση του πιστωτικού ιδρύματος, ο κ. Λάππας ανέφερε πως «από τα πιο ουσιαστικά στοιχεία της δράσης μας από εδώ και πέρα, θα πρέπει να είναι η προετοιμασία για το μέλλον, για να αξιοποιήσουμε την αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία νέων καταστημάτων στην Ανατολική Θεσσαλία, ηπειρωτική και νησιωτική. Επίσης, θα αξιοποιηθεί η συνεχής αύξηση των καταθέσεων για την περαιτέρω αύξηση των χορηγήσεων σε δυναμικές και αξιόπιστες επιχειρήσεις. Στόχος μας για το επόμενο διάστημα είναι η εθνική διάσταση στη λειτουργία μας με την απόκτηση πανελλαδικής άδειας λειτουργίας».
Αύξηση κεφαλαίου
«Για να γίνει δυνατή όμως η περαιτέρω αύξηση των μεγεθών της Τράπεζας, είναι απαραίτητη η κεφαλαιακή της ενίσχυση. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε εντός του 2018 σε διαδικασία αύξησης των εποπτικών κεφαλαίων κατηγορίας 1 και με ειδική προσφορά συνεταιριστικών μερίδων και με έκδοση ομολόγου».
«Η Τράπεζα μας κατόρθωσε χωρίς καμία στήριξη από το κράτος να παραμείνει ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης ασφαλής, ευέλικτη, φιλική, δική μας» δήλωσε ο κ. Λάππας, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους Θεσσαλούς να συνεργαστούν μαζί της, διασφαλίζοντας άμεση εξυπηρέτηση, φιλικότητα στη συνεργασία και υψηλές αποδόσεις.
«Κυρίως όμως να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου που θα λάβει χώρα επενδύοντας σε μία Τράπεζα που έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας και να προσφέρει υψηλές αποδόσεις στο μέλλον. Γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς από την παρούσα κατάσταση όπου η Τράπεζα δεν μοιράζει μέρισμα και έχει οριακές αποδόσεις μερίδας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μια μοναδική σε ένταση και διάρκεια οικονομική κρίση της χώρας» τόνισε ο κ. Λάππας και έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας « όταν η οικονομία θα ομαλοποιηθεί, η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική. Δεν πρέπει άλλωστε να διαφεύγουν της προσοχής οι κινήσεις που γίνονται στο χώρο των συνεταιριστικών τραπεζών με επενδύσεις από έμπειρους τραπεζίτες και ασφαλιστικούς φορείς».
Στην συνέχεια ο οικονομικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όθωνας Σιάγκας ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα του πιστωτικού ιδρύματος, ενώ μετά τον λόγο έλαβαν μέλη του ΔΣ και συνεταιριστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More