Nature

Βαρύ κλίμα για τον Π. Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι μόνο ο Νίκος Φίλης, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Στέλιος Κούλογλου, και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Ρέλλας και Θεοδόσης Πελεγρίνης που αντέδρασαν δημοσίως.
Αυτή τη φορά, ο Παύλος Πολάκης έχει πολύ λιγότερους – αλλά φανατικούς υποστηρικτές, όπως ο βουλευτής Γ. Κυρίτσης και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης – και πολύ περισσότερους επικριτές, ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ελιγμός του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει χθες το μεσημέρι στην Βουλή, ότι σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη από τη Ν.Δ., θα τη μετατρέψει σε διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, χειροκροτήθηκε αρχικά από κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – επειδή αισθάνθηκαν να ανακουφίζονται από την ισχυρή πίεση που είχε ασκήσει η ανακοίνωση του προέδρου της Ν.Δ. – προκαλεί όμως μεγάλο προβληματισμό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Η αήθης επίθεση του κ. Πολάκη, κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, προκάλεσε σάλο και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι λάθος του Πρωθυπουργού να ταυτίζεται και να «παίρνει στην πλάτη» τον αναπληρωτή υπουργό του.
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ «βράζει» εναντίον του Πολάκη. Βουλευτές και στελέχη δεν ανέχονται πλέον τον λόγο του, αλλά και τις πρακτικές του. Σχολιάζοντας το «καρφίτσωμα» του ΦΕΚ με το οποίο τοποθετήθηκε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ως Β΄ επιμελητής του ΕΣΥ, μιλούν για «χαφιεδισμό που δεν συνάδει με τις αρχές της Αριστεράς».
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού του σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, επειδή φοβήθηκε – από τις πρώτες αντιδράσεις που υπήρξαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ότι θα είχε διαρροές σε μία τέτοια ψηφοφορία.
Από την κυβέρνηση λένε ότι η Ν.Δ. σκοπίμως προκάλεσε τόσο θόρυβο για την επίθεση Πολάκη κατά Κυμπουρόπουλου για να μεταφέρει την ατζέντα από το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.. Το επιχείρημα «χωλαίνει» στο ότι στις αντιδράσεις εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας πρωτοστάτησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, ο βουλευτής Γιάννης Μπαλάφας και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, προτού ο κ. Μητσοτάκης αναγγείλει την πρόθεση της Ν.Δ..
Ωστόσο, ακόμα και εκείνοι που διαφωνούν με τη στήριξη Τσίπρα στον Πολάκη, κατανοούν ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε άλλο δρόμο, παρά να στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διαφοροποιήσεις, εντός της προεκλογικής περιόδου. Προσπάθησε, λένε, να αλλάξει τη δημόσια συζήτηση, από τις προσβολές Πολάκη σε βάρος του Στέλιου Κυμπουρόπουλου.
Το θέμα, ωστόσο, έχει ξεφύγει. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης και ως τέτοιο προκαλεί μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν χθες βράδυ ότι στην προσπάθεια που έκανε ο κ. Πολάκης να δώσει εξηγήσεις – κάνοντας λόγο για πολιτική κριτική που άσκησε στον κ. Κυμπουρόπουλο – προανήγγειλε και το ότι αν τεθεί και πάλι θέμα άρσης της ασυλίας του, θα κάνει και πάλι χρήση του άρθρου 86. Και ας εκκρεμεί ήδη εναντίον του ένα αίτημα για άρση της ασυλίας του επειδή ηχογραφούσε παράνομα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.
Παράλληλα, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης είναι σε σύγχυση και προσπαθεί να βρει τα χαμένα πατήματά του, άμεσα. Εν πρώτοις, προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η επίθεση Πολάκη εναντίον Κυμπουρόπουλου πήρε διαστάσεις, δήθεν για να «κρυφτεί» η δίωξη που ασκήθηκε για ηθική αυτουργία από τον εισαγγελέα εναντίον της συζύγου του κ. Στουρνάρα, για μία εκδήλωση που ανέλαβε η εταιρεία της από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η πραγματικότητα είναι ότι άλλο επικοινωνιακό κέντρο της κυβέρνησης προσπάθησε να «ρίξει» χθες στη δημοσιότητα αυτήν την εξέλιξη, μήπως και αλλάξει θέμα συζήτησης – μάταια εκ του αποτελέσματος. Την επίθεση Πολάκη εναντίον Κυμπουρόπουλου τη συζητά από χθες όλη η Ελλάδα με το αφήγημα μιας απρόκλητης και παντελώς άδικης επίθεσης ενός ανθρώπου της εξουσίας και των υπογείων εναντίον ενός μαχητή της ζωής που ό,τι έχει κερδίσει στη ζωή του το έχει κερδίσει με μεγάλη προσπάθεια και πεντακάθαρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό και στενό του φίλο να δώσει διευκρινίσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κάτι που απέτυχε να κάνει ο κ. Πολάκης, καθώς έφυγε και δεν απάντησε στην ερώτηση αν ανασκευάζει τα όσα είπε και ανέβασε στο facebook εναντίον του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ..
Σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με το πακέτο ελαφρύνσεων που ετοιμάζει, ύψους 2 δισ., όπως λένε κυβερνητικές πηγές, καθώς υπάρχει πλέον το περιθώριο από το υπερπλεόνασμα 4,4% του 2018. Ο υπουργός Οικονομικών παραχώρησε και αποκλειστική δήλωση στο Έθνος, προαναγγέλλοντας μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, μερική αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων για τους υπαλλήλους του δημοσίου, ακόμα και επιστροφή των αναδρομικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More